Hlavní obsah

Hamáček se za policejní úlet na letišti omluvil, Vojtěch ho hájí

Praha

Zatímco ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) se za víkendový incident na pražském letišti, kdy bylo zadrženo 140 Čechů při příletu z Tuniska, omluvil, šéf resortu zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) postup cizinecké policie hájí. Podle něj postupovala správně. Sdělil to v pondělí po jednání vlády.

Hamáček se za policejní úlet na letišti omluvil, Vojtěch ho hájíVideo: ČTK

 
Článek

„Nemyslím, že byla omluva namístě za chování cizinecké policie. Policie postupovala správně, ukázalo se, že testy byly falešné. Lidé to i přiznali. Policie to zachytila, bylo to naprosto namístě,“ řekl po pondělním jednání kabinetu Vojtěch.

Podle něj musí být při existenci mutací nastavená přísná pravidla. „Pokud chceme bojovat s nějakými mutacemi, musíme mít nastavené přísné podmínky,” upřesnil.

Hamáček se omluvil za policejní úlet na letišti

Domácí
"Každý občan ČR má právo na svobodný vstup na území ČR."
Článek 14, odstavec 4 Listiny základních práv a svobod. Toto právo nelze jakýmkoliv zákonem či nařízením omezit.

Cizinecká policie v sobotu večer totiž zadržela na pražském letišti Václava Havla 140 cestujících z Tuniska, většinou šlo o rodiny s dětmi. Vyžádala si jejich přetestování, protože měla podezření, že potvrzení o jejich negativním testu na koronavirus jsou neplatná.

Na nic takového ale nemá policie podle Listiny základních práv a svobod právo.

Hamáčkova omluva

Přitom ještě dopoledne se šéf resortu vnitra Hamáček za stejný incident omluvil.

„Je namístě omluvit se cestujícím ze dvou letů, kteří byli zadrženi. Omlouvám se jménem ministerstva vnitra. Pokud se stane něco, co se stát nemá, tak má přijít omluva,” uvedl Hamáček.

Dodal, že je nepříjemné, když se člověk vrátí z dovolené a je na místě zdržován. „Zdržení nebylo v řádu dlouhých hodin, byla to asi hodina nebo dvě. Omluva je ale namístě,” zdůraznil.

Policie nás ujistila, že už to neudělá, řekla cestovka k zadržení 140 Čechů na letišti

Domácí

Část cestujících na letišti přiznala, že jim český lékař v zahraničí vydal potvrzení o testu na koronavirus, ačkoli ho neabsolvovali, sdělilo vnitro ministrovi zahraničí Jakubu Kulhánkovi (ČSSD), který postup na letišti prověřoval.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám