Hlavní obsah

Policie nás ujistila, že už to neudělá, řekla cestovka k zadržení 140 Čechů na letišti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Cestovní kancelář Blue Style, jejíž klienti byli v sobotu večer mezi turisty zadrženými na pražském letišti po návratu z Tuniska, dostala od cizinecké policie ujištění, že se tak už nestane. Novinkám to v pondělí řekla mluvčí CK Ilona Topolová. Ministerstvo vnitra k zásahu sdělilo, že část cestujících na letišti přiznala, že jim český lékař v zahraničí vydal potvrzení o testu na koronavirus, ačkoli ho neabsolvovali.

Foto: Letiště Václava Havla Praha

Terminál 2 pražského letiště

Článek

„Obtíže při příletu se týkaly dvou spojů, evidujeme na základě toho zhruba hodinové zpoždění cestujících, ale vše ještě řešíme a sbíráme informace. Na základě dokumentů, které jsme poskytli cizinecké policii, došlo z její strany k ujištění, že k žádnému dalšímu podobnému zpoždění již nedojde. Nedělní přílet z Tuniska byl pak už zcela bez problémů,“ řekla Novinkám Topolová z CK Blue Style, která měla mezi pasažéry letadla své klienty.

Cizinecká policie v sobotu večer zadržela na pražském letišti Václava Havla 140 cestujících z Tuniska, většinou šlo o rodiny s dětmi. Vyžádala si jejich přetestování, protože měla podezření, že potvrzení o jejich negativním testu na koronavirus jsou neplatná.

"Každý občan ČR má právo na svobodný vstup na území ČR".
Článek 14, odstavec 4 Listiny základních práv a svobod. Toto právo nelze jakýmkoliv zákonem či nařízením omezit.

„Situaci jsme prověřili u ministerstva vnitra. Problém byl, že část cestujících na letišti přiznala, že jim český lékař v zahraničí vydal potvrzení o testu, ačkoli testování vůbec nepodstoupili,” řekl v pondělí ministr zahraničí Jakub Kulhánek (ČSSD).

„Zároveň jsem požádal ministerstvo zdravotnictví o metodický pokyn pro cestovní kanceláře, kde by se jasně uvedlo, jaké praktiky testování jsou v souladu s ochranným opatřením k cestování a jaké nikoli,” doplnil.

Na letišti v Praze policie zadržovala 140 Čechů, jejich testy byly údajně neplatné

Domácí

Laboratoř nakonec provedla pouhé dva testy

Na letišti zajišťuje testování cestujících společnost GHC Genetics. Podle jejího tiskového prohlášení byla laboratoř v sobotu požádána, aby posílila provoz odběrového místa na ruzyňském letišti z důvodu potřeby otestovat 140 osob, u nichž bylo podezření, že jejich test nesplňuje požadavky pro vstup do Česka.

„V kontextu s dalším průběhem celé události byly nakonec otestovány jen dvě osoby antigenním testem. Samotný postup při řešení celé situace je v plné kompetenci cizinecké policie a dalších kompetentních orgánů,” uvedla laboratoř.

Testy i samoizolace

Tunisko podle webu ministerstva zahraničních věcí spadá do kategorie zemí s velmi velkým rizikem nákazy covidem-19. Cestující z Tuniska tak musí předložit buď maximálně 24 hodin starý antigenní test, nebo maximálně tři dny starý PCR test.

Po příjezdu jdou cestující do samoizolace a mají povinnost pátý den absolvovat PCR test. Dokud nemají negativní výsledek testu, musí být v izolaci. Výjimku mají ti, kteří jsou očkováni nebo mají potvrzení, že v posledním půlroce prodělali covid-19.

Reklama

Výběr článků

Načítám