Hlavní obsah

Hamáček: To má policie vozit zadržené v kabrioletech? Podáme žalobu na ÚOHS

• Aktualizováno

Ministerstvo vnitra podalo správní žalobu na antimonopolní úřad kvůli zrušenému tendru na nákup policejních aut, oznámil v úterý šéf resortu Jan Hamáček (ČSSD). Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) v červnu rozhodl o zrušení soutěže za 2,25 miliardy korun, protože v ní podle něj byla zvýhodněna automobilka Škoda Auto. S tím Hamáček nesouhlasí.

Záznam: TK ministra vnitra Jana HamáčkaVideo: ČTK

 
Článek

„Jde nám o to, aby se jasně ukázalo, že postupujeme správně a že ministerstvo nepochybilo a že naopak pochybil ÚOHS,” řekl v úterý na tiskové konferenci Hamáček. Dále uvedl, že v úterý podepsal správní žalobu ke Krajskému soudu v Brně, aby podle něj nezákonné rozhodnutí úřadu zrušil.

„Situace je kritická. Máme 25 procent aut, která jsou starší než sedm let a jsou na vyřazení,” dodal Hamáček.

ÚOHS zrušil tendr na policejní auta za 2,25 miliardy korun v červnu. V pondělí ministerstvo vnitra vyhlásilo nový tendr na auta za dvě miliardy. Ministr už dříve uvedl, že s verdiktem antimonopolního úřadu nesouhlasí a chce ho právně napadnout. Ohradil se i policejní prezident Jan Švejdar.

Vítěz zrušeného výběrového řízení měl s ministerstvem uzavřít rámcovou dohodu na dodávku osobních aut v policejním i běžném provedení na léta 2018 až 2021.

Hamáček: Policie nemůže jezdit v kabrioletu

Podle antimonopolního úřadu technické podmínky tendru zvýhodňovaly automobilku Škoda Auto. Jako problematické viděl omezení provedení aut na typy sedan a hatchback, požadavek na pětidvéřovou karoserii i stanovení rozměrů interiéru vozů.

„Kombinace těchto požadavků ve svém důsledku vede k bezdůvodné konkurenční výhodě dodavatele Škoda Auto,” uvedl úřad v rozhodnutí, které po podaném rozkladu potvrdil i šéf ÚOHS Petr Rafaj.

Proti tomu se ministr ohradil. „Nedokážu si představit, že by policisté převáželi zadržené ve třídveřovém autě nebo v kabrioletu,“ dodal ministr.

Hamáček však v červnu řekl, že soutěž diskriminační nebyla a policie auta potřebuje. Policisté podle něj jezdí v autech, která dávno měla být vyřazena z provozu.

Už v pondělí ministerstvo vyhlásilo nový tendr na nákup asi 4000 osobních aut za zhruba dvě miliardy. Informace byly zveřejněny ve Věstníku veřejných zakázek. V nové zakázce opět u velké části žádaných aut největší konkurenti Škody většinou požadavkům nevyhoví, vyplývá ze zadávací dokumentace.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám