Hlavní obsah

Hamáček: Je lepší, když lidé čekají fronty venku před obchody

Novinky, Klára Beranová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Z epidemiologického hlediska je lepší, když budou stát lidé fronty před obchody než uvnitř u pokladen. Ve středu to uvedl vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). Ten také varoval před extrémním optimismem. Čísla jsou podle něho stále vysoká a lidé by měli i nadále opatření dodržovat.

Hamáček: Je lepší, když lidé čekají fronty venku před obchodyVideo: Ministerstvo vnitra

 
Článek

„Z epidemiologického hlediska je lepší, když lidé čekají na čerstvém vzduchu,“ prohlásil Hamáček.

Teploty půjdou výrazně dolů

Domácí

Lidem v souvislosti s novým opatřením, kdy může být v obchodě pouze jeden zákazník na 15 metrů čtverečních, doporučil, aby své nákupy plánovali a nechodili všichni v jeden čas.

Opatření podle něho funguje v řadě států, někde smí podle něj být jen jeden zákazník na 10 metrů čtverečních. Toto omezení platí například v Německu, Rakousku, Lucembursku či v Litvě nebo Lotyšsku.

Omezení počtu lidí v obchodech, které platí teprve od středy, se setkalo s vlnou kritiky. Lidé se například pozastavují také nad prodloužením otevírací doby do 21.00. Přitom právě od této hodiny platí v Česku zákaz vycházení.

Přehledně: Co se od středy mění

Domácí

„Ke všem opatřením je potřeba přistupovat s nadhledem. Předpokládám, že když má někdo docházkovou vzdálenost do obchodu hodinu, tak si půjde nakoupit s časovým předstihem. Policie má ale dostatek zkušeností, aby konkrétní situace vyhodnotila. Nechystáme akce s cílem lidi, kteří šli nakoupit, perzekuovat,“ sdělil k tomu ministr.

Blatný ujišťuje: Policisté před obchody v devět večer číhat nebudou

Domácí

Hlavně žádný optimismus, varuje Hamáček

Po středečním jednání Ústředního krizového štábu také vicepremiér varoval před extrémním optimismem. „Situace v nemocnicích je stále kritická. Zdravotnický systém nápor zvládá, kdyby ale v podobné situaci byly jiné státy, tak by to asi nezvládly, nebo zvládly daleko složitěji,“ uvedl.

Reprodukční číslo opět kleslo. Nyní je 0,7

Koronavirus

Vysoké jsou navíc stále i denní nárůsty. Za úterý se nově nakazilo koronavirem 4246 lidí. „Apeluji proto na všechny, aby opatření i nadále dodržovali,“ dodal Hamáček.

V souvislosti s tím zkritizoval exprezidenta Václava Klause, který se při úterních oslavách 17. listopadu ukázal na Národní třídě bez roušky.

Klaus přišel na Národní s rouškou nasazenou „tak napůl”. Má ji za symbol

Domácí

„Respektuji, že každý může mít svůj názor. Při komplikacích by ale mohl pan exprezident Klaus přidělat práci zdravotnickým zařízením. Jeho skutek byl zadokumentován a předán příslušným správním orgánům. U pana exprezidenta Klause je to systémové porušení, možná z ideologického přesvědčení,“ utrousil na jeho adresu.

Reklama

Výběr článků

Načítám