Hlavní obsah

Hamáček: 15 000 nakažených není úplně špatná zpráva

Novinky, Alžběta Trousilová

Vicempremiér a předseda ČSSD Jan Hamáček ve středu řekl, že úterní přírůstek nakažených 15 663 není úplně tak špatný, jak se může zdát. Jde sice o rekordní číslo, ale nárůst už podle něj není tak velký. Hamáček to řekl v Radiožurnálu.

Foto: Novinky

Jan Hamáček

Článek

„Možná vás překvapím ale těch 15 000 není úplně tak špatná zpráva, ačkoliv je to rekord. Pokud by vývoj takto pokračoval, což znamená, že to stále ještě poroste, ale to tempo se bude stále snižovat, tak to je cesta správným směrem,” řekl Hamáček.

Epidemie má podle něj velkou setrvačnost, proto opatření, která byla přijata v září, zabírají pomalu.

ON-LINE: Už víc než třetina testovaných je pozitivní, ve vážném stavu je tisíc lidí

Domácí

Hamáček podle svých slov předpokládá, že křivka bude kulminovat začátkem nebo v polovině listopadu. Pak by měla začít klesat. „Musíme vydržet ještě pár dní, budou i padat rekordní čísla, klíčová je ale ta dynamika nárůstu,” řekl.

Podle něj by čísla mezi 14 000 a 19 000 případech denně znamenalo to, že Česko je situaci stále schopno zvládnout a není třeba opatření zpřísňovat.

Pokud by čísla například v pátek vzrostla na hodnoty kolem 25 000, musela by se podle ministra vnitra začít uvažovat o dalším zpřísnění. To už by zřejmě zasáhlo ekonomiku.

Reklama

Výběr článků

Načítám