Hlavní obsah

Hajné a zemědělce děsí divocí jezdci na čtyřkolkách

První jarní týdny nadělaly vrásky mnoha majitelům či pronajímatelům polností, luk a lesních porostů. Ne kvůli suchu, to nyní alespoň zčásti zmírnily poslední dny. S teplým slunečným počasím totiž vtrhli do lesů a luk motorkáři – postrach hajných i rolníků. Hlavně ti na čtyřkolkách.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Podle ochranářů přírody jich přitom každoročně masivně přibývá. "Bez nadsázky lze říci, že jich je každý rok možná dvojnásobek. Jde o jeden ze současných nejpalčivějších problémů,“ konstatoval Rudolf Remeš ze Správy Chráněné krajinné oblasti Orlické hory.

Ochranáři z Orlických hor nyní vedou správní řízení proti skupině jezdců na čtyřkolkách, kteří nedávno svévolně pronikli do motorovým vozidlům zapovězené lokality v oblasti Deštného. Piráti čelí obvinění pro podezření z porušování zákona o ochraně přírody a krajiny s možnou stotisícovou pokutou a ztrátou řidičských bodů.

Zákon divoké jízdy přírodou zakazuje

"Tito adrenalinoví jezdci ničí nejen vegetaci a páchají škody na zemědělských pozemcích, ale zejména plaší a zabíjejí bezbranné živočichy. Zákon jim samozřejmě zakazuje jezdit přírodou, po polních a lesních cestách, oni toho ale nedbají,“ konstatoval předseda Komise pro ochranu zvěře a přírody Okresního mysliveckého sdružení v Českých Budějovicích Oldřich Tripes.

A dodal, že jde rozhodně o záležitost, kterou by se měli intenzívně začít zabývat policisté.

Jezdí se přitom v zimě, v létě. "V lednu se nám proháněli němečtí turisté po zamrzlé ploše Černého jezera na motocyklech,“ informoval referent informační a strážní služby NP Šumava Petr Šrail.

Dramaticky se situace vyvíjí hlavně kolem velkých měst, odkud motorkáři do přírody vyrážejí.

"Nemáme proti nim šanci, jezdí po pasekách a lesních porostech, plaší zvěř, lámou stromky. Na motorkách nebo čtyřkolkách ani nemají čísla a chytit se nedají. Když je na ně krátká policie, tak co potom zmůžeme my,“ podotkl hajný z rozhraní Mladoboleslavska a Českolipska.

Rozježděné zelené plochy a poškozené porosty nacházejí každý den pracovníci Školního lesního podniku Masarykův les Křtiny, zařízení Mendelovy zemědělské a lesnické univerzity v Brně. "Motorkáři a lidé na čtyřkolkách jsou jedním z našich největších problémů. Prokazatelně trvale poškozují přírodu, mají negativní vliv na zvěř a nesmírně otravují pěší návštěvníky lesa,“ říká náměstek ředitele Pavel Mauer.

Agresivní jezdci dokonce útočí na lesníky

Hlavně lesníci si stěžují, že proti skupinám většinou agresivních mladíků jsou nejen bezmocní, ale stávají si i terčem jejich bezprostředních útoků.

"Byli čtyři, a když je chtěl kolega vykázat, tak ho obstoupili a ručně mu vysvětlili, že jim nemá co zakazovat. Pak skočili na čtyřkolky a odjeli,“ řekl Právu jeden z mladoboleslavských lesáků, který nechtěl zveřejnit jméno.

Další napadení eviduje děčínská policie, kde motorkáři zranili devětačtyřicetiletého strážce, člena lesní stráže. "Když je chtěl legitimovat, jeden z řidičů se proti příslušníkovi rozjel a najel mu na nohu,“ informoval mluvčí děčínské policie Ladislav Cvik

S podobným případem se setkal myslivec Břetislav Jemelka v lesích u Dolní Poustevny, když chtěl zastavit skupinu čtyřkolkářů drancujících lesní porost. "Kdybych neuskočil, klidně by mě srazili. Za 35 let své práce jsem nic takového nezažil,“ řekl Právu Jemelka.

Děravá legislativa

Na problematiku ilegálního motorismu se snaží od konce února upozornit webové stránky zakaz-vjezdu.cz. Autory projektu jsou členové Českého svazu ochrany přírody (ČSOP) Salamandr v Rožnově pod Radhoštěm a Agentury ochrany přírody a krajiny České republiky.

"Problém čtyřkolek a terénních motocyklů je v Česku na vzestupu, a nikdo jej bohužel komplexně neřeší. Motorkáři tak získávají pocit beztrestnosti, čerpají z anonymity,“ uvedl Petr Konupka z ČSOP Salamandr, podle kterého jsou zde legislativní díry a například občanský zákoník je v částečném rozporu s lesním zákonem. „V současné době je potřeba sjednotit legislativu a začít více komunikovat s motorkáři,“ dodal Konupka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám