Hlavní obsah

Hájíte zájmy mobilních operátorů, vyčetl vládě Kalousek

– Praha
Novinky, zpe

Postoj vlády k mobilním operátorům se zvrhl ve frašku, prohlásil šéf TOP 09 Miroslav Kalousek. Na úterní tiskové konferenci ve Sněmovně se ohradil proti tvrzení ministra průmyslu Jana Mládka (ČSSD), že roaming je elitářská služba pro pět procent občanů.

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek

Článek

„Vláda prosazuje vyšší ceny za roaming, ačkoli EU chce jeho cenu snížit. Její postoj se zvrhl ve frašku,“ řekl Kalousek po jednání předsednictva TOP 09, které přijalo usnesení, že strana podporuje dohodu Bruselu o snížení roamingových cen.

Kalousek se také obul do šéfa průmyslu Mládka, který prohlásil, že roaming je elitářská služba. Chování vlády je podle předsedy TOP 09 jedním z příkladů, které popírají tvrzení premiéra Bohuslava Sobotky, že ČSSD hájí zájmy občanů se středními příjmy.

„Lidé s vysokými příjmy vysoké ceny operátorů unesou. Pro lidi se středními příjmy už jsou zátěží, na které bohatnou tři současní operátoři, jejichž zájmy ČSSD se svými vládními partnery hájí,“ podotkl Kalousek.

Niedermayer: Chybí pravidla hry

Europoslanec za TOP 09 Luděk Niedermayer zdůraznil, že stát se snaží regulovat celou řadu odvětví trhu, která by regulovat neměl, ale tam, kde by působit měl, žádná pravidla hry nevytváří.

Topka se usnesla, že kromě aplikace evropské směrnice bude podporovat vstup čtvrtého operátora na český trh a větší ochranu spotřebitele, zejména rychlý přechod mezi operátory bez sankcí.

Roaming pro pět procent Čechů?

Zástupci členských zemí EU, Evropského parlamentu a Evropské komise se dohodli na nižších cenách za roaming od letošního června. Proti vystoupilo české ministerstvo průmyslu a obchodu, které argumentovalo tím, že chce ochránit 95 procent českých zákazníků. Operátoři podle ministerstva průmyslu totiž zareagují na levnější roaming zdražením domácích služeb

„Pokud tedy pro cca pět procent českých zákazníků, kteří se za rok podívají za hranice, zlevníme cenu dat, doplatí na to zbývajících 95 procent, kteří nikam necestují,“ uvedl k tomu tehdy Mládkův resort.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám