Hlavní obsah

Hackeři: K záběrům atomového výbuchu nás inspiroval Rumburak

Právo, Hynek Paštěka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V neděli odvysílala Česká televize v ranním pořadu Panorama na ČT2 záběry jaderného výbuchu. Ukázalo se, že za fikcí stojí členové skupiny Ztohoven, kteří se do vysílání veřejnoprávního média nabourali. Člen skupiny s pseudonymem Leopold Korecký poskytl Právu krátký rozhovor.

Článek

Jak vznikl nápad nabourat se do vysílání České televize?

Vždycky někoho něco napadne. V případě atomového výbuchu jsme si vzali inspiraci z Rumburaka, který chtěl skrze televizní studio ovlivňovat děti. Takové ambice my ale nemáme, to už dělají jiní.

Jak dlouho trvala příprava této akce?

Myšlenka je stará asi dva roky. Jak dlouho jsme na tom pracovali, říkat nechci. Potom přišla samotná realizace, což byla otázka jednoho dne.

A proč zrovna atomový výbuch?

Média, a skrze ně firmy a politici, nás stále manipulují. Zvlášť televize mají ohromný vliv a my jsme chtěli vyzkoušet, jak lidé zareagují. Atomový výbuch je něco, co lidskou pozornost zaujme. [celá zpráva]

Bylo technicky složité se do vysílání Panoramy nabourat?

O tom nechci vůbec mluvit. My víme, že se pohybujeme trochu na hranici a nebudeme nikomu nic dávat do ruky.

Proč jste zvolili zrovna Krkonoše?

Protože to bylo místo, kde to šlo udělat nejsnadněji.

Jaké byly bezprostřední ohlasy na vaši akci?

Lidem se to líbilo, brali to jako dobrý vtip. Taky jsme se samozřejmě báli, aby to s nějakými slabšími povahami neseklo, ale to se, pokud vím, nestalo. Rozhodně jsme nechtěli strašit nebo vyvolávat paniku.

Chtěli jsme upozornit na fenomén televize a možnosti manipulace s veřejností. Lidé by se měli zamyslet a uvědomit si, co televize dokáže. Tohle bylo 20 vteřin v pořadu s minimální sledovaností. Firmy a politické strany, kterou jsou v podstatě taky komerčními subjekty, veřejnost ovlivňují v daleko sledovanějších časech.

Překvapil vás mediální zájem, který vaše akce vyvolala?

Trochu ano. Ale chtěli jsme vzbudit pozornost a to se povedlo. Kdyby si toho nikdo nevšiml, tak bychom byli samozřejmě zklamaní.

Můžete říct něco bližšího o vaší skupině?

Jsme skupina kamarádů. Jádro tvoří pět lidí, ale v případě potřeby nás může být i padesát, když to povaha akce vyžaduje. To už se zapojují lidé, kterým se ta myšlenka také líbí. Pro nás všechny je ale tohle okrajová záležitost, zabýváme se jinými věcmi.

Obáváte se nějakých sankcí?

Zatím žádné velké obavy nepanují. Uvidíme, co se stane.

Máte připraveny nějaké další akce?

Zatím žádné, a i kdyby byly, tak bych o nich nemluvil.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám