Hlavní obsah

Grossova ČSSD lidi tolik nedráždí

Novinky, Alexandr Mitrofanov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sociální demokracie se už podruhé dostala ve volebních preferencích před KSČM. Jde o data z různých agentur, takže možná jde o bod obratu v soupeření těchto dvou stran. Jak STEM, tak CVVM uvedly asi jednoprocentní náskok soc. demokratů před komunisty. To je velmi málo. Pozoruhodnější je ale vývoj voličské přízně vůči ČSSD od července.

Foto: Jiří Smutný

František Tupa: Chalupa u rybníka zima - Vysočina. Olej 60 x 35 cm, 2016.

Článek

Podle STEM těsně po prohraných evropských volbách ztráceli soc. demokraté na KSČM 5,5 procenta, CVVM uvedla 4,5 procenta. STEM vykazuje od července růst preferencí ČSSD o dvě procenta a pokles pro KSČM téměř o tři procenta. Podle CVVM komunisté od července ztratili dvě procenta, kdežto soc. dem. je lidmi hodnocena lépe o 3,5 procenta.

Některé příčiny, proč tomu tak může být, leží na povrchu. ČSSD po katastrofálních eurovolbách, v nichž získala pouze dva poslance - zlí jazykové tvrdí, že to věděla předem, a proto nikoho jiného než Libora Roučka a Richarda Falbra na své billboardy ani nedávala - vyměnila muže ve vedení strany.

Stanislav Gross, který vystřídal Vladimíra Špidlu, se pak stal premiérem. Vláda, kterou sestavil, je nová i není nová - zcela v Grossově stylu nedělat příliš prudké pohyby, aby nevylekal voliče. Grossův nástup provázela stupňovaná nepřízeň většiny celostátních médií a jeho vlastní kroky, které dávaly důvod ke kritice. Stačí zmínit jména Přibyl, Telička nebo Špidla, aby si každý, kdo se zajímá o politiku, vzpomněl, že kauzy spojené s těmito lidmi novému premiérovi mnoho slávy nepřinesly. 

I přesto volební preference ČSSD rostou a sám Gross musel v žebříčku oblíbenosti politiků pustit před sebe jen stranickou a vládní kolegyni Petru Buzkovou. Ostatně i velký zájem v Česku o slyšení designovaného komisaře Vladimíra Špidly v Evropském parlamentu ukazuje, že přání expremiéra odejít nikoli do čela české Sněmovny, ale do Bruselu ČSSD až tolik nepoškodilo. V reakcích české veřejnosti na Špidlovo slyšení sice převažovaly kritické tóny, ale to je pro politika a stranu nesrovnatelně lepší, než kdyby se vše přešlo mlčením.

Voliči, kteří před Grossovým nástupem nevěděli, zda se mají od Špidlovy ČSSD s předsedovým deklarovaným příklonem k reformám sociálního státu odvrátit a přiblížit se ke komunistům, či ještě chvíli se soc. dem. vydržet, anebo se na volby a politiku vykašlat jednou provždy, mají svůj jasný pohled na současnost a hledají politický subjekt, s nímž by se mohli alespoň zčásti ztotožnit.

Jako již mnohokrát předtím precizně tento pocit z dnešního života vyjádřil jeden ze čtenářů ve svém dopise. Pan J. D. to vidí takto: "Získali jsme politickou svobodu, ale spíše formální a hlavně neúčinnou a technology moci velmi dobře ohlídanou. Ekonomická nesvoboda se ještě prohloubila, jedinou univerzální hodnotou v životě společnosti se staly peníze a lidé byli zredukováni na ekonomické jednotky, které jsou předmětem hry různých sil. V takové společnosti chybí přirozené morální autority a vzorem se stávají bohaté celebrity. Mezilidské vztahy se rozmělnily, upadly a zhrubly. Cílem je zbohatnout co nejvíce a hlavně co nejrychleji."

Jedním z podnětů pozvolného růstu preferencí ČSSD proto může být Grossův tolik zesměšňovaný výkřik Jsem sociální demokrat! Myslím to upřímně!, který se stal součástí image tohoto politika a jeho prostřednictvím celé soc. dem. Lze v tom najít souznění se čtenářovým odmítáním společnosti, v níž vládne jen mamon.

Avizované i uskutečňované vládní kroky - novomanželské půjčky, výstavba bytů, ba i ony tolik propírané platy příslušníků bezpečnostních sborů a učitelů - deklarace z billboardů doplňují. A lítý boj Miroslava Kalouska proti přidání policistům ještě víc odstiňuje ČSSD, která přišla s konkrétním zvýhodněním vzdělání a bezpečnosti. Smělé opoziční řeči komunistů na tomto pozadí stále více vynikají jako pouhá slova.

PRÁVO 1. října

Reklama

Výběr článků

Načítám