Hlavní obsah

Gross by chtěl změkčit škrty v armádě

Novinky, Alexandr Mitrofanov, Oldřich Danda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

První místopředseda vlády Stanislav Gross chce projednat s ministrem obrany Miroslavem Kostelkou, zda je podoba Armády ČR, kterou ohlásil šéf resortu, je konečná a zda se nedá změkčit. Řekl to v rozhovoru, jehož celé znění vyjde v sobotním Právu.

Foto: Policie ČR

Pohřešovaná dívka

Článek

"Nelze slibovat hory doly, ale s panem ministrem Kostelkou budu ještě vést debatu na téma změn koncepce reformy armády. Nejsem si jist, jestli tak dramatické změny, které jsou v tuto chvíli prezentovány, jsou nutné a zdali nebudeme moci hledat jiné řešení. Jsou-li nyní nové odhady HDP, které zlepšují situaci, platí-li vazba rozpočtu obrany na HDP, přestože je to na snížené úrovni 2,0 procenta HDP, pak je otázka, jestli zásahy do reformy armády musí být tak dramatické," uvedl Gross.

Podle svých slov však nehodlá dávat žádné sliby, že se bude ucházet o to, aby se zachovalo více posádek. Dodal, že jde taky o některé projekty, které jsou v armádě nastartovány.

První by byla Náměšť

Náměstek ministra obrany pro reformu Jan Váňa ke Grossovým příslibům pro Právo řekl: "Pokud by těch peněz bylo víc, tak Náměšť nad Oslavou by byla jedním z prvních bodů, který bychom přehodnotili."

Dále uvedl, že by armáda prostředky, které by získala nad rámec již předpokládaných příjmů do armádní kasy, mohla použít na likvidaci nadbytečné munice, na rozvoj infrastruktury či na modernizaci obrněného kolového transportéru. Podle Váni by pro resort obrany bylo obtížné získat jednorázově peníze navíc bez nějakých dlouhodobých závazků na stabilitu příjmů.

Reklama

Související témata:

Související články

Letci se rozloučí s Náměští

Vojenská letecká základna v Náměšti nad Oslavou má být na podzim zrušena. Šokující zprávu o záměru ministerstva obrany, který ještě musí odsouhlasit vláda,...

Výběr článků

Načítám