Hlavní obsah

Letci se rozloučí s Náměští

Novinky, Jana Pechová, Ivan Lidmila

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NÁMĚŠŤ NAD OSLAVOU

Vojenská letecká základna v Náměšti nad Oslavou má být na podzim zrušena. Šokující zprávu o záměru ministerstva obrany, který ještě musí odsouhlasit vláda, přijel v pátek oznámit zaměstnancům základny velitel generálního štábu Armády ČR Pavel Štefka.

Foto: oficiální plakát

pozvánka

Článek

Útvar, jehož profesionalizaci vyhlásilo ministerstvo obrany za ministra Jaroslava Tvrdíka pilotním programem, přitom nabral stovky lidí a do úprav se zde investovalo zhruba půl miliardy korun.

"Jsem poslancem za tento region a lidem jsem nesliboval nic víc než koncepci, opakovaně schválenou vládami Miloše Zemana i Vladimíra Špidly. Vůči zaměstnancům základny je to strašně kruté. Nedávno jsme ukončili její plnou profesionalizaci a teď jsme lidem kvůli nové ekonomické realitě nuceni ze dne na den říci, že pro tisíc z nich nemáme pracovní uplatnění.

Vzali si hypotéky, žili ve vizi budoucnosti a v tuto chvíli jsou ze dne na den na dlažbě. Pro region s nezaměstnaností kolem 12 procent je to ještě nespravedlivější," řekl exministr Tvrdík při sobotní návštěvě Hrbova u Velkého Meziřičí s tím, že se necítí být za tuto situaci odpovědný.

Starostové kroutí hlavou

Se záměrem vlády zrušit 32. základnu taktického letectva byli v pondělí odpoledne seznámeni starostové obcí regionu a náměšťské zastupitelstvo. Nad tím, že by mělo být letiště uzavřeno, všichni jenom nevěřícně kroutí hlavou.

Z osmi set zaměstnaných jich na základně mají zůstat jenom asi dvě stovky. Zástupci mikroregionu proto v oficiálním prohlášení žádají zachování základny a chtějí od předsedy vlády veřejné vysvětlení změn v koncepci armády, které tak výrazně zasahují oblast Náměšťska.

"V případě, že opravdu dojde k uzavření letiště, požadujeme po vládě vytvoření koncepčního programu pro náš region. Především jde o zajištění pracovních příležitostí, protože likvidací základny u nás stoupne nezaměstnanost na dvacet procent," doplnil starosta Náměště Vladimír Měrka.

Na zasedání zastupitelstva byl přítomen i hejtman kraje Vysočina, František Dohnal (nez. za KDU - ČSL). Ani jemu se záměr uzavření základny nelíbí a poukázal především na fakt zajištění ochrany vzdušného prostoru nad jadernou elektrárnou Dukovany.

Chránili Dukovany

"Základna v Náměšti má klíčový význam nejenom pro kraj, ale pro celou Českou republiku. Vykonává dohled nad ochranou dukovanské jaderné elektrárny," řekl Dohnal.

Podle zástupce náčelníka generálního štábu generálmajora Emila Pupiše ale ochrana elektrárny ohrožena nebude.

Podle nové zredukované koncepce reformy by na náměšťské základně mělo zůstat asi 250 lidí a časem by se sem měly přestěhovat vrtulníky z Přerova. Pracoviště Armády ČR nyní zaměstnává 1600 lidí a mělo se stát vedle Čáslavi místem nosným pro posílení obrany ČR v případě ohrožení.

Exministr obrany Tvrdík uvedl, že právě Náměšť vedle rušení posádky v Havlíčkově Brodě byla důvodem, proč spolu s postem ministra obrany složil i svůj poslanecký mandát.

Velitel vzdušných sil generál Jan Vachek je připraven za základnu, kde působil ještě nedávno jako velitel, bojovat argumenty. Poukázal přitom na stabilní vysoce odborný kádr s prokázanou vysokou bezpečností letového provozu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám