Hlavní obsah

Grebeníček obhájil post šéfa komunistů

– ČESKÉ BUDĚJOVICE

Miroslav Grebeníček povede Komunistickou stranu Čech a Moravy další čtyři roky. Na sobotním sjezdy strany v Českých Budějovicích získal ve druhém kole voleb nového vedení podporu 187 delegátů.

Foto: Vratislav Konečný

romantika Nesebru, nesmíte se nechat odradit přesuvenýrovanými ulicemi a svoji pohodu najdete

Článek

Do druhého kola společně s Grebeníčkem postoupil Vojtěch Filip, který za staronovým předsedou komunistů ve druhém dějství zaostal o 30 hlasů.

V prvním kole získal Grebeníček 159 hlasů z 345 delegátů víkendového sjezdu v Českých Budějovicích. Jen o dvacet méně jich získal Vojtěch Filip. Další dva kandidáti Miloslav Ransdorf a Václav Exner získali 25 respektive 22 hlasů.

Dvoudenní jednání zahájili komunisté státní hymnou, sjezd završí Internacionálou. Jednacímu sálu vévodí česká vlajka a komunistické heslo S lidmi pro lidi. Sjezd se dosud nese ve sterilní atmosféře. Až na výjimky převládá nálada, že není třeba nic měnit. Nejvýznamnějším zahraničním hostem komunistického sjezdu je irácký ministr kultury Mufíd Džazajrí, který přijel na jih Čech jako oficiální delegát irácké komunistické strany.

Dopoledne byly na programu procedurální otázky a Grebeníčkův projev, po odpolední diskusi a představení nového stranického programu nazvaného Naděje pro ČR začala volba předsedy.

Grebeníček: KSČM zůstává stranou se silnou perspektivou

Miroslav Grebeníček ve svém projevu o KSČM prohlásil: "Rozhodně není zakotvena v minulém čase, ale zůstává stranou s reálnou politickou silou a silnou perspektivou. Stranou, jejímž cílem je vstoupit za přijatelných podmínek do exekutivy a v jejím rámci naplňovat ofenzivně náš program."

O nejbližším možném partnerovi - sociální demokracii se však vyjádřil, že rezignovala na prosazování socialistických myšlenek."Pravdu o tom, kdo jsou to Blairové, Schröderové a Špidlové najdeme v jejich reálné denní politice, v metodách privatizace veřejných zájmů, v prostředcích, kterými likvidují i omezený polodemokratický sociální stát."

Dále vyčetl sociální demokracii, že nechce umožnit vznik koalice, která by ve Sněmovně disponovala 111 hlasy. V současnosti podle šéfa KSČM vládne "protilidový režim" a "z řetězu sociálního státu utržený kapitalismus".

Grebeníček také ostře kritizoval USA za válku v Iráku a ekonomickou  globalizaci: "Funkcí globalizovaného kapitálu je zisk, ne demokracie. Kapitál není ani charitativní organizace, ani osvětová instituce. Potřebuje demokracii jen tehdy, když mu nebrání v maximalizaci zisku."

Grebeníček ve funkci od roku 1993

Proti Grebeníčkovi, který funkci předsedy komunistické strany zastává již od roku 1993, stojí Vojtěch Filip, Václav Exner a Miloslav Ransdorf. Podle okresních nominací byl papírovým favoritem Grebeníček. Výsledky prvního kola však naznačily, že obhajobu svého postu nebude mít jednoduchou.

V neděli sjezd projedná a schválí závěrečná usnesení a vyslechne zástupce komunistických stran ze zahraničí. Dvoudenní jednání zahájili komunisté státní hymnou, sjezd završí Internacionálou. Jednacímu sálu vévodí česká vlajka a komunistické heslo S lidmi pro lidi.

Sociální demokraté v budoucí vládní spolupráci nevěří

Sociální demokraté soudí, že dnešní sjezd KSČM může leccos napovědět o jejím dalším směřování. Většinou však nevěří, že by mohli komunisté prodělat takovou změnu, která by umožnila budoucí vládní spolupráci.

Premiér a předseda ČSSD Vladimír Špidla v rozhovoru pro BBC řekl, že pro něj není důležité, kdo bude stát v čele KSČM, protože komunistická strana se nezměnila a nepostoupila ve svém vývoji. KSČM podle něj ještě neprošla vývojem a  neodpověděla na některé zásadní otázky, mimo jiné také na zásadní otázku, jak dalece se chce zespolečenšťovat.

Skeptický je k možným výsledkům sjezdu i ministr kultury Pavel Dostál: "Domnívám se, že personální změna, která by měla smysl, tam nemůže nastat. Protože pokud by měla personální změna smysl, znamenalo by to reformu komunistické strany na stranu levicového typu evropského směru."

Reklama

Výběr článků

Načítám