Hlavní obsah

Gandalovič: Tlustého daňové návrhy jsou nebezpečné

Novinky, znk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ministr zemědělství Petr Gandalovič (ODS) zkritizoval návrhy na reformu veřejných financí svého spolustraníka, poslance Vlastimila Tlustého. V nedělních Otázkách Václava Moravce uvedl, že Tlustého návrhy ohrožují stav veřejných financí.

Článek

"Návrhy poslance Tlustého jsou v některých případech pro stav veřejných financí nebezpečné," řekl Gandalovič. Jedná se podle něj například o Tlustého návrhy na zrušení odečitatelných položek nebo na snížení sazby daně na 17 procent.

Ministr poznamenal, že Tlustý nevidí nebezpečí deficitu státního rozpočtu tak naléhavě jako vláda. "Mandatorní výdaje rostou nekontrolovatelným způsobem, vypočítali jsme, že v roce 2010 by tvořily celý státní rozpočet," upozornil.

Kdyby vláda přistoupila na všechny požadavky Tlustého, bylo by to podle něj "příliš radikální a pacienta by to mohlo spíše poškodit". Gandalovič pak přirovnal Tlustého k exprezidentovi USA Ronaldu Reaganovi, který "snížil daně s vědomím, že naroste státní deficit."

"Jeho návrh jako celek nemá podporu v ODS," dodal Gandalovič s tím, že by Česko mohlo přijít o velkou část finančních prostředků, které zemi poskytuje Evropská unie. Řada z nich je totiž podle něj spojena například s plněním Maastrichtckých kritérií.

Podle Sobotky je přístup Tlustého poctivější než Topolánkův

"Když se zvedá dolní sazba zdanění, má se ta vyšší naopak snižovat," řekl v Nedělní partii televize Prima Tlustý. Dodal, že si přeje opravdovou reformu veřejných financí, snížení daní a podporu růstu ekonomiky. "Nechci také opustit pilíř zjednodušení daní a změnšení byrokracie," doplnil.

Pro vládní podobu reformy ruku ve Sněmovně nezvedne. "Když ale vláda uděla ze současné ODS mínus nebo nula ODS plus, tak to podpořím," vyjasnil.

"Reforma veřejných financí je nutná, ale musí být permanentní. Koalice přináší spíše úsporné balíčky," kritizoval vládní reformu předseda poslaneckého klubu ČSSD Michal Hašek. Opoziční strana v minulých dnech zveřejnila vlastní návrh na reformu veřejných financí. [celá zpráva]

Místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka ohledně Tlustého návrhu řekl, že by měl ještě závažnější dopady než ten, který chce prosadit vláda."To, co navrhuje poslanec Tlustý, je návrat k předvolebnímu programu ODS. Je to paradoxní, když premiér (Mirek) Topolánek odmítá jeho návrhy," uvedl Sobotka s tím, že přistup Tlustého se mu jeví poctivější, než přístup předsedy vlády.

Čunek v případě obžaloby podle Gandaloviče z vlády odejde

Komunistický předseda Vojtěch Filip v minulých dnech navrhl ČSSD, aby se v případě, že státní zastupitel obžaluje vicepremiéra JiříhoČunka (KDU-ČSL) v jeho údajné korupční kauze, obě strany dohodly na vyjádření nedůvěry vládě.

Hašek návrh neodmítl, ale velké šance na prosazení mu nedal. "K tomu je potřeba sto jedna hlasů," podotkl. Dopĺnil však, že pokud by byl Čunek obžalován, jeho setrvání by už nebylo problémem jen vlády, ale celé ČR.

"Ve prospěch pana Čunka hovoří celá řada argumentů," zastal se vicepremiéra Gandalovič. Dodal ale, že v ODS by se obdobná situace řešila "dříve a razantněji". "Já sám bych reagoval úplně jinak," poznamenal.

Pokud padne v Čunkově kauze obžaloba, podle ministra k odstoupení vicepremiéra dojde. "V tom případě věřím, že Čunek a strana lidová takovou odvahu najdou," řekl.

Reklama

Související články

Poslanci ODS: S Tlustým se asi dohodneme

Zřejmě již čtvrtek ukáže, zda se exministr financí Vlastimil Tlustý (ODS) dohodne se svou stranou a prosadí své návrhy reforem daní. Její podrobnosti představí...

Sociální demokraté přišli s protireformou

Nejlepší hospodářskou politikou je růst mezd i zisků, zvyšování důchodů i kvality lékařské péče. Tak si ČSSD představuje reformu veřejných financí. Svůj pohled...

Výběr článků

Načítám