Hlavní obsah

Rakušan přešel od pochopení společnosti k jasným požadavkům na policii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Zatímco dopoledne ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) „pouze“ chápal rozladěnost společnosti kvůli zákroku policistů na autistického chlapce na mítinku šéfa ANO Andreje Babiše, nyní chce detailní prošetření excesu i kázeňské postihy pro policisty. V pondělí se kvůli tomu také sejde s policejním prezidentem Martinem Vondráškem.

Foto: Milan Jaroš, Týdeník Respekt

Spoutaného chlapce hlídá u zdi trio policistů, které ho chvíli předtím zakleklo. Snímek z předvolebního mítinku Andreje Babiše v Borovanech.

Článek

„Detailní prošetření excesu, kázeňské postihy pro chybující policisty, představení taktiky PČR při podobných akcích a aby byli policisté v těchto případech vždy viditelně označeni. To budu požadovat od policie na pondělní schůzce s policejním prezidentem,” napsal Rakušan na Twitter.

Dopoledne se přitom k celému incidentu vyjádřil jen slovy o tom, že chápe a zcela sdílí rozhořčení a zděšení veřejnosti.

„Jsem rád, že policie ústy policejního prezidenta zákrok jednoznačně odsoudila a bude ho řešit. Až policie zásah prošetří, osobně se seznámím se závěry,” uvedl také.

Babiš nazývá odpůrce nacisty a fašisty. Vyhrocená situace a agrese ho ale přitom mrzí

Domácí

Policisté odvedli autistického školáka na služebnu z mítinku v Borovanech. A jeho matku podle serveru odmítli vzít s sebou. Ke zpacifikování chlapce potřebovala policie tři muže.

Zásah čelí kritice na sociálních sítích podobně jako postup neuniformovaných policistů v souvislosti se středečním Babišovým mítinkem v Českém Krumlově.

Z akce tam odvedli ženu protestující proti Babišovi do neoznačeného auta a odvezli ji na služebnu. Policie k tomu uvedla, že postup a taktiku policistů prověří policejní úřad vnitřní kontroly a že žena policistu v civilu napadla. Ona sama řekla deníku Forum24, že udeřila muže, který do ní během akce strkal, aniž věděla, že jde o policistu v civilu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám