Hlavní obsah

Formánková: Kompletní obměna Ústavního soudu jedním prezidentem je anomálie

Právo, Petr Kozelka
Brno

Není vhodné, aby kompletní obměnu soudců Ústavního soudu (ÚS) měl v rukách jen jeden prezident. Myslí si to odcházející ústavní soudkyně Vlasta Formánková. Drtivá většina nových soudců ÚS byla totiž jmenována Milošem Zemanem. Podle Formánkové by bylo lepší, aby generační výměna soudců probíhala po částech, podobně jako je tomu například v Senátu.

Článek

„Situace, kdy se celý soud obmění za jednoho prezidentského mandátu, je anomální. Je těžké potom navázat kontinuitu, chybí přenos zážitků. Ideální by bylo, aby se soudci obměňovali po částech, aby bylo na co navazovat. Atmosféra na soudu se mění, přišlo hodně nových lidí, velmi vzdělaných, hlavně z akademického prostředí. Už v sobě odráží novou dobu a předchozí zkušenosti,“ řekla Formánková.

„Za svého působení jsem se nikdy necítila do něčeho politicky tlačená, a to jsme rozhodovali řadu politických věcí, církevní restituce, ekonomické balíčky nebo vznik Ústavu pro studium totalitních režimů. Soudce musí umět odolat tlaku, musí mu být jedno, co si o něm kdo myslí,“ řekla.

Justice na tom není tak zle

Po odchodu z ÚS zamíří Formánková na Krajský soud v Plzni. Často kritizovaný stav v justici ale podle ní není tak špatný.

„Přes všechny reformy a střídání ministrů je stav justice velmi utěšený. Ale kdyby naši zákonodárci nechtěli při každé příležitosti měnit legislativu, prostředí by se ještě víc pročistilo a bylo by srozumitelnější i pro obyčejné lidi. Podle mě se totiž každý člověk rodí s určitým citem pro spravedlnost,“ zamyslela se Formánková.

Po nástupu do funkce ji podle svých slov silně ovlivnil tehdejší místopředseda Pavel Holländer se svým pojetím práva, podle něhož je jeho základním smyslem zajištění vnitřního smíru ve společnosti.

„Sama pro sebe to beru tak, že jde o to, najít rozumné řešení. Chtěla bych žít v zemi, kde lidé budou věřit institucím a instituce sobě navzájem. Soudce má sloužit spravedlnosti a k tomu je potřeba pokora,“ upozornila Formánková.

S čistým stolem

Od ÚS odchází s čistým stolem, všechny případy, které měla přidělené, jsou dokončené.

„Byla jsem vyškolena tak, abych každou kauzu vnímala jako stejně důležitou, protože pro toho konkrétního člověka, který za ní je, je to přece často nejdůležitější rozhodnutí. ÚS má možnosti se na případy dívat šířeji, skrze principy, to bychom ale měli učit i naše soudce na nižších soudech. Jde o to, aby systém ve výsledku přinesl spravedlnost a rozumné řešení,“ dodala Formánková.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám