Hlavní obsah

Fischerova vláda má důvěru, chystá další program

– Praha • Aktualizováno

Na páteční schůzce zástupců parlamentních stran krom komunistů se rozhodovalo o budoucím poslání vlády Jana Fischera. Premiér po jednání řekl, že kabinet připraví seznam legislativních opatření, která bude chtít do voleb prosadit. Její program by měl být střízlivý a realistický, dodal premiér a jeho slova potvrdili i zástupci stran.

Foto: Roman Vondrouš , ČTK

Jiří Paroubek (ČSSD), Mirek Topolánek (ODS) a premiér Jan Fischer na jednání o mandátu vlády

Článek

Fischer uvedl, že na vládních prioritách panuje shoda a vláda s nimi proto na příští schůzi Sněmovny předstoupí před poslance, nebude však žádat o důvěru.

Mirek Topolánek i Jiří Paroubek coby lídři nejsilnějších stran si po jednání pochvalovali věcnost jednání a oba zdůraznili, že úřednický kabinet v současnosti nemá alternativu. Topolánek dodal, že  vláda sice nebude předstupovat s formální žádostí o důvěru, dodal však, že tato důvěra bude vyjádřena při schvalování rozpočtu.

Paroubek dodal, že i ČSSD kabinet podporuje a je jedno, hovoří-li se v této souvislosti o podpoře nebo toleranci kabinetu.

Schwarzenberg: S Lisabonem jsme v těžké situaci

Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg zdůraznil, že před kabinetem leží i řešení zahraniční politiky. Česko se podle jeho slov dostává nejen v souvislosti s ratifikací Lisabonu do  obtížné situace. Šéfové stran nevznesli na setkání s premiérem žádné personální požadavky na obměnu vlády.

K nelibosti některých účastníků schůzky se jednání účastní i zástupci TOP 09 a Demokratické strany zelených Karel Schwarzenberg a Olga Zubová. S účastí těchto dvou politiků měli problém lidovci respektive ODS.

Poslankyně byla v roce 2006 zvolena za zelené a letos na jaře přešla do DSZ. Její účast si vymínil Jiří Paroubek, za jehož stranu kandiduje ve volbách.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám