Hlavní obsah

Fischer vyzval sponzory, aby vyvrátili pochyby kolem darovaných peněz v hotovosti

Novinky, val

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ministr financí Jan Fischer kvůli spekulacím o okolnostech splacení jeho několikamiliónového dluhu vyzval své největší donátory, aby doložili původ finančních darů, respektive vysvětlili další okolnosti kolem finanční pomoci. Pokud tak neučiní, Fischer jim peníze vrátí.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jan Fischer přijíždí do Kramářovy vily na jednání s Jiřím Rusnokem.

Článek

„Ministr financí České republiky Jan Fischer dnes vyzval pana Ladislava Drába k doložení původu finančních darů, které mu v hotovosti vložil na jeho transparentní prezidentský účet,“ informoval mluvčí ministerstva financí Ondřej Šrámek. Na poskytnutí těchto informací má Dráb čas do středy 16.00.

Zároveň Fischer vyzval dalšího sponzora, Štefana Havlíka, aby upřesnil, zda poskytl Fischerovi finanční dar či půjčku, jak je to uvedeno v poznámce na Fischerově transparentním účtu.

Fischerovi zbyly po neúspěšné prezidentské kampani miliónové dluhy. Den poté, co si jej premiér Jiří Rusnok zvolil za ministra financí, mu Dráb, Havlík, Daniel Palko a David Sivor poskytli peníze na pokrytí dluhů. Dráb poslal 1,3 miliónu korun, Havlík necelý milión.

Fischer pochybnosti odmítá

Dráb měl přitom peníze přinést v hotovosti, proto se objevily spekulace o netransparentním financování. U částky od Havlíka je zase v poznámce uveden německý výraz pro půjčku, darlehen, vyskytly se proto pochybnosti, zda za tyto peníze nebude požadovat kompenzace.

To ale Fischer dlouhodobě odmítá. „Každý z prezidentských kandidátů měl své sponzory. Opakovaně jsem jasně deklaroval, že nejsem žádnému z dárců, kteří podpořili moji prezidentskou kampaň, jakkoli zavázán. Z výkonu funkce ministra financí jim nebudou plynout jakékoli výhody,“ prohlásil.

Pokud Dráb s Havlíkem nevyslechnou Fischerovu výzvu, ministr financí jim peněžité dary vrátí a chybějící částku uhradí z vlastních prostředků, informoval mluvčí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám