Hlavní obsah

Fischer přislíbil Akademii věd pro příští rok půl miliardy navíc

– PRAHA • Aktualizováno
Novinky, Jaroslav Soukup

Premiér Jan Fischer se ve čtvrtek setkal s předsedou Akademie věd ČR Jiřím Drahošem. Tématem jednání byla budoucnost financování Akademie věd. Fischer uvedl, že Akademie věd dostane navíc v příštím roce zhruba půl miliardy korun, což Drahoš následně označil za přijatelný kompromis.

Foto: Milan Malíček, Právo

Premiér Jan Fischer s předsedou Akademie věd Jiřím Drahošem.

Článek

Podle premiéra nebude mít tato částka žádný vliv na státní rozpočet a potřebné finance se najdou v rezervách. Akademie věd počítá pro příští rok s deficitem svého hospodaření kolem jedné miliardy korun. Tyto peníze bude muset získat škrty ve svém rozpočtu.

Fischer po jednání oznámil, že vláda do konce srpna uspořádá s vědci kulatý stůl, na němž bude probíhat debata o dlouhodobé transformaci vědy a výzkumu, která by měla jasně definovat priority pro roky 2011 a 2012. 

Jak Fischer tak Drahoš uvedli, že půl miliarda, o níž si Akademie věd příští rok polepší, je přijatelným kompromisem. Premiér několikrát zopakoval, že stávající ekonomická situace není příznivá a vláda se snaží šetřit, kde se dá.

Akademikům vadilo, že vládní koncepce, počítala s výrazným omezením financí pro vědu a výzkum.

Reklama

Související témata:

Související články

Akademie věd bojuje o život

Boj o miliardy a pracovní místa, tak vypadá situace posledních týdnů v Akademii věd ČR. Právě ona by měla podle plánů vlády dostat v příštích letech výrazně...

Výběr článků

Načítám