Hlavní obsah

Fischer: Ještě této Sněmovně předložíme legislativní změny snižující schodek

• Aktualizováno

Vláda ještě do říjnových voleb předloží Poslanecké sněmovně návrhy legislativních změn, které mají zajistit nižší schodek státního rozpočtu, než je nyní odhadovaných 230 miliard korun. Novinářům to v pondělí na tiskové konferenci řekl premiér Jan Fischer s tím, že tyto návrhy vláda projedná 9. září.

Foto: Milan Malíček, Právo

Premiér Jan Fischer a ministr financí Eduard Janota

Článek

"Nevím, jestli seženeme dostatečnou podporu, cítím ale povinnost přijít s takovým návrhem, za který se tato vláda nebude muset profesionálně stydět," řekl Fischer. Pokud jej politici ze svých důvodů odmítnou, měli by to podle něj také veřejně říci. Legislativní změny ještě pro nynější parlament už odmítli lídři ČSSD a ODS Jiří Paroubek i Mirek Topolánek.

"Vláda s ohledem na základní prioritu programového prohlášení... považuje za nutné, potřebné, přijít i s návrhy legislativních změn, a to na straně příjmové i výdajové stránky státního rozpočtu," zdůraznil premiér. Vláda podle něj bude žádat co nejrychlejší projednání a schválení navrhovaných novel s tím, že většina z nich by platila pouze pro příští rok.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr vnitra Martin Pecina, ministr financí Eduard Janota a ministr práce a sociálních věcí Petr Šimerka

Analytici škrty podporují, ale je už možná pozdě

"Jedná se o opatření, které jsou podle mého názoru nezbytná. Pokud nebudou přijata dnes a zadlužování bude pokračovat, tak bude v muset v budoucnu dojít k ještě razantnějším a bolestnějším opatřením," uvedl analytik společnosti Fio Josef Novotný. Podle analytika Raiffeisenbank Aleše Michla ale je na změny v zákonech již pozdě. "Teď již není čas na legislativní změny. Hrozí, že skončí v šuplíku, případně v koši na ploše," mínil.  

Vláda uložila ministru financí Eduardu Janotovi, ministryni zdravotnictví Daně Juráskové a ministru práce a sociálních věcí Petru Šimerkovi, aby ve spolupráci s ministryní spravedlnosti Danou Kovářovou připravili příslušné návrhy legislativních změn a předložili je na večerním jednání vlády 9. září. Až poté se vláda rozhodne, jak je Sněmovně předá.  

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministryně Dana Jurásková, Miroslava Kopicová a ministři Gustáv Slamečka, Martin Barták

Diskusi o rozpočtu vláda v pondělí přerušila. Ministři diskutovali o dodatečných požadavcích jednotlivých resortů. Ty ještě v neděli dosahovaly 80 miliard korun, po dnešní debatě je to už jen o něco více než 12 miliard, uvedl Fischer. Ministr Janota musí do 9. září také vymyslet, jak tyto žádosti vypořádat s tím, že celkový schodek rozpočtu nesmí být vyšší než 230 miliard korun.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám