Hlavní obsah

Firma bez povolení vykácela les a postavila lanovku, dostala pokutu 800 tisíc

Právo, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Liberec

S pokutou 800 tisíc korun se musí s definitivní platností smířit firma Snowhill, která v roce 2006 při rekonstrukci lyžařského areálu na Ještědu vykácela bez povolení 12 tisíc čtverečních metrů lesa a postavila tam lanovku.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Hotel a televizní vysílač na Ještědu, ilustrační snímek.

Článek

Firma přitom kácela a stavěla, aniž by měla potřebná povolení. Pokutu firmě uložila Česká inspekce životního prostředí a potvrdil ji i Nejvyšší správní soud (NSS), který zveřejnil v úterý svůj verdikt.

Podle firmy Snowhill vykácení lesa nemělo škodlivý následek pro životní prostředí, postih pak ve stížnosti k NSS označila za právní formalismus a svévoli hraničící se šikanózní aplikací práva.

„Samotné provádění stavby bylo opakovaně kontrolováno, přesto nebyla firma nikdy upozorněna na to, že nesmí ve stavbě pokračovat, dokud nezíská rozhodnutí o odnětí pozemků určených k plnění funkcí lesa,“ konstatovala firma v kasační stížnosti.

Stavba s mistrovstvím nesouvisela

Firma upozornila i na to, že je podle jejího přesvědčení absurdní, aby byla trestána za to, že se zapojila do příprav mistrovství světa v klasickém lyžování, které hostil v roce 2009 Liberec.

Česká inspekce životního prostředí tento argument odmítla s tím, že stavba lyžařského vleku a lanovky nijak s mistrovstvím nesouvisela, protože všechny závody se konaly jinde.

S takovým názorem se ztotožnil i NSS. „Pokud by příprava takovýchto akcí prosazovaných regionální politickou reprezentací měla být důvodem pro vyloučení odpovědnosti za deliktní jednání, respektive pro rezignaci na dodržování právních předpisů, pak by to znamenalo zjevné porušení ústavně zaručené rovnosti,“ uvedli soudci v čele s Dagmar Nygrínovou.

Podle NSS nestandardně postupoval i stavební úřad, který se všemožně snažil vyjít firmě vstříc. Stavbaři při budování vleku spoléhali na to, že souhlas orgánů dostanou dodatečně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám