Hlavní obsah

Filip připravil novelu zavádějící majetkové přiznání novinářů

Novinky, jas

Předseda KSČM Vojtěch Filip se rozhodl navrhnout novelu zákona o střetu zájmů, aby se povinnost podávat majetková přiznání vztahovala i na novináře médií veřejné služby, konkrétně ČTK, České televize a Českého rozhlasu. Šéf komunistů s touto ideou přišel již v červnu, kdy nadnesl, že by novináři měli být voleni.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda KSČM Vojtěch Filip

Článek

Podle Filipa by se na veřejnoprávní novináře měly vztahovat stejné povinnosti jako na veřejné funkcionáře, o nichž se v zákonu o střetu zájmů hovoří. Vedle politiků, členů bankovní rady ČNB či zastupitelů by tak v zákoně figurovali i „profesionální novináři v ČT, ČRo, ČTK”.

„Teď nabídnu kolegům, kteří budou mít odvahu to také podepsat. Když nikdo, předložím to sám,” oznámil v pátek na Twitteru.

Přehled o platech novinářů v těchto médiích je podle Filipa pro veřejnost důležitý, neboť za jejich služby platí (v případě ČT a ČRo; pozn. red.) koncesionářské poplatky.

Zveřejňování majetkových přiznání Filip v červnu označil za podstatnější nežli volbu novinářů, kterou následně označil za nadsázku.

Podle zákona o střetu zájmů by tak novináři podobně jako ostatní „veřejní funkcionáři” museli podávat vstupní majetkové přiznání, každoroční přehled a rovněž přiznání majetku při ukončení pracovního poměru.

Anketa

Měli by novináři médií veřejné služby podávat majetková přiznání, jak navrhuje šéf KSČM?
Ano
61,6 %
Ne
38,4 %
Celkem hlasovalo 3903 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám