Hlavní obsah

Fiala vyzval občany a firmy k úsporám energií

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Premiér Petr Fiala (ODS) se obrátil na občany a firmy, aby pokračovali v úsporách energií. Data spotřeby podle něj už nyní ukazují, že spotřeba plynu meziročně klesla již o 20 procent. Řekl to ve středu po jednání vlády.

Foto: Milan Malíček, Právo

Premiér Petr Fiala

Článek

„Chtěli bychom občany, firmy požádat, aby v úsporách nadále pokračovali. Čím více uspoříme nyní, tím více plynu zbyde na jarní měsíce do doby, než se podaří zajistit alternativní dodávky,“ uvedl Fiala.

Odkazoval přitom na plán Evropské komise zveřejněný ve středu, který ukládá členským státům šetřit 15 procent z běžné spotřeby a současně zajišťuje solidaritu, což označil Fiala jako důležité pro ČR.

Evropská komise uvažuje o plynu z polí v Ázerbájdžánu

Ekonomika

Zástupci Evropské komise již v úterý uvedli, že neočekávají, že plynovod Nord Stream 1 bude po plánovaném čtvrtečním ukončení údržby znovu spuštěn.

„Musíme všichni vědět, veřejné instituce, podnikatelé a občané, že žádné záruky ruského plynu neexistují, proto se musíme chovat co nejšetrněji,“ doplnil nyní Fiala.

Havlíček: Úsporný tarif je pozdě, špatně a málo

Ekonomika

Vláda podle něj od počátku krize řeší, jak zajistit dodávky pro občany, ale i samotné zvládnutí rostoucích cen energií. „V obou oblastech jsme pokročili i přesto, že jsme neměli na co navazovat. Předchozí vláda neudělala prakticky nic,“ podotkl šéf vlády.

Mezi opatřeními jmenoval například nedávno schválený energetický tarif. „Nenecháme nikoho padnout,” zopakoval Fiala dřívější slib.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám