Hlavní obsah

Fiala: Zeman by americkou základnu v Česku nepodpořil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Premiér Petr Fiala (ODS) navštívil v úterý v podvečer v Lánech prezidenta Miloše Zemana. Kromě řady bezpečnostních věcí či války na Ukrajině se dotkli také diskutované americké základny v Česku. Ačkoliv podle Fialy vláda nic takového nezvažuje, tak prezident by byl proti. Smlouvu s USA o obranné spolupráci naopak Zeman podporuje.

Brífink premiéra Petra Fialy po jednání s prezidentemVideo: ČTK

 
Článek

„Okrajově jsme se toho dotkli. Pan prezident se vyjádřil, že to je věc, kterou by nepodporoval,” řekl po setkání Fiala, který zároveň dodal, že se o zřízení základny aktuálně neuvažuje.

Základnu po Česku nikdo nechce, ale politici už se o ní hádají

Domácí

„Nikdo nás o základnu nepožádal, my jsme o žádnou nežádali a není to téma dne. Není to nic, čím bychom se teď aktivně zabývali. Nejsou pro to vytvořeny podmínky,” odmítl znovu ambice ministryně obrany Jany Černochové (ODS) vyřčené na víkendovém kongresu strany.

Premiér Zemana taktéž informoval o připravované smlouvě mezi Českou republikou a USA o obranné spolupráci. Na rozdíl od základny toto prezident podporuje.

„Pan prezident se vyjádřil tak, že po ruské agresi na Ukrajině bude tuto smlouvu podporovat. Před ruskou agresí by byl prý zdrženlivější, ale teď to bude podporovat,” uvedl Fiala.

Prezident s premiérem se setkávají pravidelně zhruba jednou za měsíc. Naposledy se schůzka konala na začátku března, i tehdy politici mluvili především o ruské agresi na Ukrajině.

Zeman požádal Fialu, aby pohnul s kanceláří pro běloruskou opozici

Domácí

Prezident Zeman na setkání zároveň Fialu požádal, aby jeho vláda co nejvíce pomohla běloruské opozici.

„Hodně mu leží na srdci podpora běloruské opozice. Požádal mě, abychom tu vytvořili například nějakou kancelář či běloruský dům a abychom byli vstřícní vůči studentům, kteří jsou proti Lukašenkovu režimu,” dodal premiér.

Naopak na program se tentokrát nedostaly otázky energetické závislosti Česka na ruských surovinách.

Reklama

Výběr článků

Načítám