Hlavní obsah

Fiala přijal Babišovu výzvu na odvolání Ondráčka. Chce prověřit, zda ji myslí vážně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Odvolání komunistického poslance Zdeňka Ondráčka z vedoucí funkce ve sněmovní komisi dostává reálnější obrysy. Výzvy premiéra v demisi Andreje Babiše se chytil předseda ODS Petr Fiala. Na sociální síti naznačil, že tím prověří, zda to Babiš myslí vážně. Další politici Babiše za výzvu veskrze jen zkritizovali, podle Miroslava Kalouska (TOP 09) je to vrchol cynismu.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předseda ODS Petr Fiala hovoří ve středu 21. února 2018 s novináři po jednání s Andrejem Babišem.

Článek

Fiala na Twitteru oznámil, že Babiše bere za slovo a že Ondráčkovo odvolání navrhnou. „Věřím, že pan premiér Babiš dodrží své slovo. Společně máme 103 hlasů, pojďme do toho,” uvedl s poukazem na počet poslanců ANO a ODS. Volba je však tajná, veřejnost se tak případně nedozví, kdo jak hlasoval.

Místopředsedkyně ODS Alexandra Udženija nicméně na Twitteru označila Babiše za pokrytce, který se chce vozit na vlně občanské nespokojenosti.

„Nebudu to komentovat, dokud o tom nebudu osobně mluvit s Andrejem Babišem,” reagoval na Babišovo vyjádření předseda KSČM Vojtěch Filip, který v neděli uvedl, že na samotném zásahu proti demonstrantům v listopadu 1989, kterého se Ondráček jako člen SNB účastnil, „nevidí nic tak špatného”. [celá zpráva]

Vrchol cynismu, dělá z nás blbce

Bývalý ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) na svém Twitteru upozornil, že nikdo z vedení ANO se vůči Ondráčkovi jasně nevymezil. „Poslanec (Jiří) Bláha z ANO nám vysvětloval, jak je Ondráček v pohodě a teď, až lidé jdou do ulic, tak Babiš pragmaticky otáčí a chce Ondráčka odvolat. Blbce z nás dělá!” uvedl.

Lidovec Marek Výborný pak Babišovo vyjádření považuje za vrchol pokrytectví, účelovosti a populismu.

Estébák v čele vlády je tisíckrát nebezpečnější než mlátička v čele komise pro kontrolu GIBS
Miroslav Kalousek

Předseda poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek označil Babišovo prohlášení za vrchol cynismu. „Estébák v čele vlády je tisíckrát nebezpečnější než mlátička v čele komise pro kontrolu GIBS,” řekl. Pondělní demonstrace musejí být namířeny i proti Babišovi a jeho estébáckému cynismu, dodal.

Předseda STAN Petr Gazdík naopak Babišův krok vítá. Podle něj to ukazuje, že veřejné mínění má ještě sílu něco změnit. „Tohle jsme si ovšem mohli ušetřit, kdyby poslanci ANO Ondráčka nepodpořili už při volbě,” sdělil Gazdík.

V pondělí se bude demonstrovat

Kvůli Ondráčkovu zvolení se bude v pondělí večer demonstrovat v 11 českých městech, největší akce by se měla konat na Václavském náměstí. Organizátoři očekávají účast až desítek tisíc lidí. Plánují sbírat podpisy pod petici za novou volbu předsedy komise, kterou chtějí ve středu předat do Sněmovny. [celá zpráva]

Ondráček kandidoval opakovaně, v prosinci ani v lednu ho Sněmovna předsedou komise nezvolila. Části poslanců vadilo jeho působení za socialismu, kdy jako člen školního pohotovostního pluku zasahoval proti protirežimním demonstracím.

Babiš svou výzvu zveřejnil v neděli večer na Facebooku. Uvedl, že je připraven navrhnout odvolání Ondráčka, pokud tak neučiní nikdo jiný. Ondráčka rovněž vyzval, aby se omluvil, nebo rezignoval. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám