Hlavní obsah

Kritici Ondráčka chtějí demonstrovat v 11 městech. Nejsou to demokraté, řekl šéf komunistů

Novinky, tov

Na petiční happening odmítající volbu Zdeňka Ondráčka z KSČM do čela sněmovní komise pro kontrolu GIBS se v pondělí večer chystají desetitisíce lidí v 11 městech Česka. V neděli to za organizátory uvedla Lucie Kohoutová. Šéf KSČM Vojtěch Filip s odkazem na legitimní zvolení Odráčka na adresu kritiků uvedl, že to nejsou demokraté.

Foto: Milan Malíček, Právo

Poslanec KSČM Zdeněk Ondráček

Článek

V Praze se bude protest konat v dolní části Václavského náměstí. Symbolický bílý obušek ze srolovaného petičního listu v sedm hodin večer simultánně pozvednou i lidé na akcích v Brně, Plzni, Ostravě a dalších městech.

Části veřejnosti i politiků vadí Ondráčkovo působení za socialismu, kdy jako člen pohotovostního policejního pluku zasahoval proti demonstrantům, nesouhlas vyjadřují například na sociálních sítích.

„Člověk, který jako příslušník bezpečnostních sborů SNB bil účastníky demonstrací proti komunistickému režimu v roce 1989 a podle svých vlastních slov dodnes ničeho nelituje, by neměl zastávat tak odpovědnou a symbolicky významnou funkci předsedy parlamentního orgánu, kontrolujícího práci bezpečnostních složek,” uvádějí organizátoři.

„Jeho zvolení je odstrašujícím pokračováním trendu, kdy jsou extremistické názory legitimizovány jako nová společenská norma. Páteční volba nám připadá natolik přes čáru, že jsme se rozhodli jako občané jasně a srozumitelně vyjádřit své znepokojení s vývojem politické situace v ČR,” dodal další z organizátorů petice Vojtěch Otevřel.

Filip: Kritici nejsou demokraté

Petiční archy budou na místě k podpisu už od 17 hodin, organizátoři je poté 7. března - na výročí narození Tomáše Garrigue Masaryka - předají Petičnímu výboru Poslanecké sněmovny. Akce vyvrcholí krátkým happeningem v 19:00, jenž bude mít podobu pozvednutí petičního listu či bílého listu papíru, srolovaného do symbolického bílého obušku.

„Tímhle 'ne-obuškem' chceme jasně ukázat, že odmítáme v tak vysoké funkci člověka, který reálný obušek používal k násilnému potlačení protestů za svobodu a demokracii v naší zemi,” dodali organizátoři.

Předseda KSČM Vojtěch Filip v neděli v pořadu Partie televize Prima uvedl, že nechápe důvody demonstrací. Kritici prý nejsou demokraté a nerespektují pravidla občanské společnosti. Na samotném zásahu proti demonstrantům v listopadu 1989 Filip „nevidí nic tak špatného”, policisté podle něj „zajišťovali bezpečnost” podle platných zákonů. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám