Hlavní obsah

Fiala odmítl plošná opatření na pomoc lidem ohroženým energetickou chudobou

– Praha

Předseda ODS a kandidát na premiéra Petr Fiala v nedělním diskusním pořadu televize CNN Prima News odmítl plošná opatření na pomoc lidem, které postihlo zdražení cen energií. Stát se podle něj musí domluvit s dodavateli poslední instance na stanovení maximálního procenta, o které je možné zvýšit zálohy.

Foto: Bernadett Szabo, Reuters

Předseda ODS Petr Fiala

Článek

„My jsme řekli, že je možné využít příspěvek na bydlení. Pokud mají být nějaké další dávky, bavme se o tom, ale nemůže to být tak, jak říká ministr Havlíček, to znamená plošně,“ reagoval Fiala. „Proč budeme pomáhat plošně všem, když teď v největší krizi jsou jenom někteří?“ ptal se.

„Jeden krok je důležitý: stát se musí domluvit s dodavateli poslední instance, poskytnout jim nějakou půjčku nebo garanci a musí to fungovat tak, že se stanoví maximální částka, procento, o kterou je možné zvýšit zálohy,“ řekl.

Fialova vláda dostává konkrétnější obrysy

Parlamentní volby

Ministr průmyslu Karel Havlíček (ANO) již dříve uvedl, že asi desetina českých domácností ohrožených energetickou chudobou kvůli růstu cen energií bude mít nárok na jednorázové dávky. Týkat by se to podle něj mohlo 400 tisíc až 500 tisíc domácností.

Pokud jde o opatření v souvislosti s nákazou koronavirem, Fiala nechce kroky Babišovy vlády bezhlavě rušit. Zopakoval, že jediným řešením situace s koronavirem je co největší proočkovanost, protože „nikdo nic lepšího nevymyslel“. Nová vláda proto podle jeho slov nezruší zpoplatnění testů. „To, že se lidé nechávají očkovat ve větší míře než předtím, považuji za dobré. Pojďme v těch krocích, které k tomu povedou, pokračovat,“ uvedl.

Fiala odmítá snižovat DPH na energie, chce dát příspěvek na bydlení

Ekonomika

Fiala dále ujistil, že nechce plošný lockdown. Nenaočkované seniory by chtěl k očkování proti covidu-19 přesvědčit adresným oslovením přes pojišťovny a praktické lékaře.

Na dotaz moderátorky nepotvrdil, že se Válek má skutečně stát ministrem zdravotnictví. Nevyjádřil se ani k jiným spekulacím ohledně složení nové vlády. Personální otázky jsou podle něj až na posledním místě. Poznamenal jen, že nechce budovat další ministerstvo či úřad. Na otázku, které ministerstvo je pro ODS klíčové, Fiala pouze zopakoval názor, že post ministra financí by mě zastávat člověk ze stejné strany jako premiér.

Reklama

Výběr článků

Načítám