Hlavní obsah

Fiala: Česku nehrozí bezprostřední nebezpečí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

České republice nehrozí podle premiéra Petra Fialy (ODS) bezprostřední nebezpečí, jelikož jsme součástí Evropské unie a Severoatlantické aliance. Zároveň vyzval všechny občany, kteří se nacházejí na Ukrajině, aby opustili zemi.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Premiér Petr Fiala na schůzi Poslanecké sněmovny při projevu k situaci na Ukrajině

Článek

„Naší zemi nehrozí bezprostřední nebezpečí. Jsme součástí Evropské unie a Severoatlantické aliance, která garantuje naši bezpečnost,“ uvedl ve čtvrtek premiér s tím, že bude prosazovat co nejsilnější sankce.

„Chci vyzvat všechny české občany na Ukrajině, aby zemi opustili,“ doplnil.

Fiala: Evropa je krok od války. Pravděpodobnost mírového řešení se snižuje

Domácí

Fiala také jednoznačně odsoudil krok Ruské federace, jejíž vojska v noci vpadla na území Ukrajiny. „Je to akt agrese vůči suverénnímu státu. Postup prezidenta Putina jednoznačně odsuzuji. Nemůže zůstat bez odpovědi,“ uvedl.

Evropa se podle něj ocitla v situaci, kterou si donedávna nedokázal nikdo představit.

Ruská armáda totiž ráno zahájila letecký i pozemní útok na sousední Ukrajinu. Ruský prezident Vladimir Putin v televizním vystoupení oznámil, že dal svolení ke speciální vojenské operaci na ukrajinském Donbasu, poté svědci z řady měst po celé Ukrajině začali hlásit silné výbuchy nebo zvuky znějící jako dělostřelecká palba.

Ukrajinská pohraniční stráž uvedla, že ruské síly napadly hranici Ukrajiny z Ruska, Běloruska i z anektovaného poloostrova Krym. Kroky Moskvy odsoudili západní lídři a slíbili tvrdé sankce vůči Moskvě.

Česká ambasáda v Kyjevě byla uzavřena, funguje konzulát ve Lvově

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám