Hlavní obsah

Fejk kvůli kritice čtvrtmiliónového platu v ČD zvažuje soud

Bývalý ombudsman Českých drah Petr Fejk zvažuje, že se bude bránit proti diskreditační kampani proti své osobě, kterou odstartovala kritika výše jeho platu v ČD a odstupného, soudní cestou.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Petr Fejk

Článek

"V uplynulých dnech změnila můj život masivní diskreditační kampaň proti mé sobě. Podnětem k ní bylo zveřejnění odhadu mého platu u Českých drah. Není již v mých silách se bránit věcnou a racionální argumentací v médiích. Proto nyní zvažuji bránit se proti množství nepravdivých a dehonestujících odsudků i soudní cestou, za pomoci právních institutů na ochranu osobnosti," napsal Fejk v článku pro deník MF Dnes.

Do kampaně se poškozujícími výroky vůči mně a mému pracovněprávnímu vztahu s Českými drahami zapojili i někteří politici včetně předsedy vlády," dodal mimo jiné.

"Vzhledem k tomu, že jsem nic nezákonného neudělal a že pracovní podmínky, které jsem měl v Českých drahách, mají ve státních firmách stovky jiných zaměstnanců, považuji kampaň za produkt populismu. Poškozením mé osoby s přímým dopadem na mé okolí je v této chvíli již takového rozsahu, že není ani zdaleka vyváženo podmínkami uzavřené smlouvy," uzavřel Fejk.

Nečas: Fejkův plat neodpovídá míře odpovědnosti

Fejkův měsíční plat u ČD byl 270 000 Kč. V rámci konkurenční doložky si Fejk, který se do povědomí veřejnosti dostal především během svého dřívějšího působení na postu ředitele pražské ZOO, podle informací zveřejněných v médiích odnesl devět měsíčních platů za to, že nebude tři čtvrtě roku pracovat ve stejném oboru, protože se účastnil jednání představenstva ČD a dostal se tak k citlivým informacím.

Ministr dopravy Radek Šmerda minulý týden řekl, že Fejkův plat byl smluvní s ohledem na jiné nabídky, které bývalý ředitel pražské ZOO dostal. Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka naopak Fejka vyzval, aby "zlatý padák" vrátil. Podle premiéra Petra Nečase je Fejkův plat těžko obhajitelný a zdůvodnitelný a neodpovídá míře odpovědnosti ve firmě.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám