Hlavní obsah

Farnost žádá o vrácení parcely. Zdrží se tak obchvat Roudnice

Právo, Oldřich Danda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Roudnice nad Labem

Případy, kdy zákon o církevních restitucích komplikuje život lidem i úřadům, se začínají množit. Úředníci Státního pozemkového úřadu, který má pozemky církvím vracet, přišli na to, že spleť paragrafů může zbrzdit nebo zcela zhatit výstavbu některých veřejných staveb, jako jsou silnice či cyklostezky.

Foto: ti, Právo

Roudnická římskokatolická farnost požádala o vrácení parcely číslo 3467 o velikosti 17 609 m2, na které má část obchvatu ležet.

Článek

Na vlastní kůži to právě zažívají obyvatelé Roudnice nad Labem, kteří se již řadu let těší na obchvat. Mají ale smůlu, protože roudnická římskokatolická farnost požádala o vrácení parcely číslo 3467 o velikosti 17 609 m2, na které má část obchvatu ležet.

A důvod, proč byla výstavba na neurčito zastavena? Ten je paradoxní. Zákon o majetkovém vyrovnání sice pamatuje na veřejně prospěšné stavby a zakazuje vydávat pozemky, na nichž se mají stavět silnice nebo školy. Zároveň ale zapovídá s nemovitostí nejméně dva roky nakládat.

Přijdou o eurodotace

Takové zpoždění může mít pro stavbu smrtící účinek. Ústecký kraj totiž pro obchvat požádal o eurodotace, které by měly zčásti pokrýt náklady. Ty mají celkově dosáhnout 370 miliónů korun. Na dotace ale kraj už nedosáhne, protože by musel stavbu dokončit v příštím roce.

„Kraj musí předložit kupní smlouvu se státem, a tu mu nemůžeme dát, protože je to původně církevní pozemek. Církvi jej ale nemůžeme vydat, protože se tam plánuje veřejně prospěšná stavba,“ řekl Právu ústřední ředitel Státního pozemkového Petr Šťovíček. Dodal, že jim nezbývá než počkat, až uplyne dvouletá lhůta.

Takové případy se zřejmě budou množit. Podle Šťovíčka lze očekávat podobné komplikace v Chlumci nad Cidlinou, kde církevní subjekt požádal o vrácení pozemku, na kterém je plánovaná cyklostezka.

Čerpání z evropských dotací komplikuje i žádost olomouckého arcibiskupství o kroměřížský zámek. Tam Národní památkový ústav vybudoval centrum zahradní kultury, na které získal evropskou injekci 337 miliónů korun s tím, že centrum bude provozovat nejméně do roku 2020.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám