Hlavní obsah

Farmáři chystají vatry na protest proti vlkům

Právo, Vladislav Prouza

Vatrami hodlají evropští farmáři protestovat proti vlkům, kteří v současnosti dobývají kdysi ztracená loviště. Ohně vzplanou 10. května na tisícovce míst po celé Evropě, kde nedotknutelné vlčí smečky decimují stáda skotu. Nepůjde o opožděný hon na čarodějnice, nýbrž další předzvěst divokého honu na přísně chráněné šelmy.

Foto: Archiv Mysliveckého sdružení Bor

Muflon roztrhaný vlkem

Článek

Evropští chovatelé, mezi nimi i v Česku nejaktivnější skupina z Broumovska, požadují regulovaný odstřel vlků, jejichž populace nekontrolovatelně roste. Největší oheň vzplane na Broumovsku, kde vlci doposud způsobili největší škody na domácích zvířatech. Naposledy minulý týden, kdy v Božanově strhli pět telat.

„Vlk nemá v kulturní krajině, kam ročně přijíždí půl milionu turistů, místo,“ tvrdí pověřenec Svazu chovatelů ovcí a koz ČR a starosta Vernéřovic Tomáš Havrlant (nezávislý).

Broumovští chovatelé se prostřednictvím žaloby na český stát domáhají možnosti bránit stáda s puškou v ruce. „Doposud se podařilo dosáhnout pouze vyšších náhrad za vlky zlikvidovaná zvířata,“ přiblížil Havrlant.

Státem hrazené škody dnes dosahují až tří tisíc korun za jehně, šest tisíc za ovci, deset za berana a pětadvacet tisíc za tele. Úhrada za ovci se dříve pohybovala okolo patnácti stovek, z nichž polovina padla na veterináře a kafilérii.

„Chovný kus v hodnotě několika desítek tisíc korun můžeme nyní dostat zaplacený v plné výši. Možnou užitkovost to sice nenahradí, ale pořád je to lepší než náhrada v ceně masa jako ještě před čtvrt rokem,“ přiblížil Havrlant.

Vlků se nyní na Broumovsku pohybuje kolem patnácti ve dvou smečkách. Česko, kde ochranáři evidují šestnáct vlčích teritorií, obývá maximálně stovka jedinců, jejichž počet brzy naroste o čerstvě narozená štěňata.

Přemnožení vlka nehrozí

„Číslo není podstatné. Přemnožení vlka, jakožto teritoriálního zvířete, kdy si každá smečka hlídá vlastní teritorium, nehrozí. Vlků bude tolik, kolik je v daném území stále přemnožené divoké zvěře. Požadavek regulace vlků odstřelem je odvádění pozornosti od skutečného problému, jímž je účinná ochrana stád dobytka. Farmářům v tom aktivně pomáháme,“ reagoval Miroslav Kutal z ekologického Hnutí Duha.

„Očekávám vznik dalších teritorií v odlehlých venkovských a pohraničních oblastech,“ doplnil výzkumník Aleš Vorel. „Vlk vždy sáhne po nejsnadnější kořisti, bez ohledu na stav divoké zvěře,“ kontrují chovatelé.

Ochranáři zůstávají s farmáři zajedno ve stoprocentní dotaci na ochranu stád schválené koncem loňského listopadu Evropskou komisí.

Podstatná je ochrana stád

„Podle ministerstva životního prostředí by k tomu mělo v Česku dojít letos v létě,“ podotkl Kutal, jehož ekologické hnutí žádné protiakce proti protestním vatrám nechystá.

„Smysluplnější je spolu s farmáři věnovat energii na ochranu stád,“ konstatoval Kutal. Farmáři z oblastí, kde vlci po 150 letech opět zdomácněli a krásně se množí, zůstávají oproti ostatním chovatelům dobytka v nevýhodě.

„Musíme vynakládat mnohem větší prostředky na ochranu stád,“ říká Havrlant, podle něhož je současné soužití s vlky pro farmáře dlouhodobě neudržitelné.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám