Hlavní obsah

Auto srazilo na Českolipsku vlka, zvíře uhynulo a bude z něj exponát

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká Lípa
Aktualizováno

Osobní auto srazilo ve čtvrtek ráno na Českolipsku vlka. Zvíře uhynulo a bude z něj muzejní exponát. Šofér vyvázl bez zranění.

Foto: Policie ČR

Vlk na Českolipsku nepřežil střet s autem.

Článek

Nehoda se stala kolem půl sedmé ráno mezi obcemi Dolní Krupá a Kuřívody, kde silnice prochází lesním úsekem.

„Řidič Škody Octavia neměl kvůli krátké vzdálenosti šanci střetu s vlkem zabránit. Muž neutrpěl žádné zranění, škoda na autě byla vyčíslena na asi 20 tisíc korun,“ řekla Novinkám mluvčí policie Ivana Baláková.

Podle ní si uhynulého vlka od policistů převzali pracovníci Vlastivědného muzea v České Lípě, kteří si ho ponechají jako exponát do své sbírky.

Tělo bude prozkoumáno

Podle zoologa muzea Zdeňka Vitáčka byl sražený vlk s největší pravděpodobností samice dva až čtyři roky stará. Nyní si ji převzala specializovaná firma na demoplastický preparát, což znamená, že bude vyrobena vycpanina a také postavena kostra.

„Vnitřnosti budou určeny k vědeckovýzkumným účelů, půjdou na genetické určení, abychom věděli, odkud přišla. Pak také na veterinu, kde se budou zkoumat paraziti a podobně,“ řekl Novinkám Vitáček.

Podle něj je možné, že mladá samice pochází ze smečky, která se na Kokořínsku vyskytuje již osm let a pochází z Německa. Dvojice vlků podle zoologa odchovala přibližně 24 mláďat, která si hledají nové lokality.

„Nyní je období, kdy se začnou rodit nová mláďata, takže ten pár bude vytlačovat odrostlé vlky,“ konstatoval Vitáček. V muzeu bude vlk k vidění zřejmě za čtvrt roku.

Reklama

Výběr článků

Načítám