Hlavní obsah

Faltýnek vzdal projednávání covid pasů

Sněmovna v pátek neprojednala vládní novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která by zavedla tzv. covid pasy pro cestování v EU. O zařazení bodu se pokoušel šéf poslanců ANO Jaroslav Faltýnek, snažení však po zhodnocení situace v sále vzdal.

Foto: Milan Malíček, Právo

Šéf poslanců ANO Jaroslav Faltýnek instruuje poslance při hlasování.

Článek

„Dostaly se ke mně informace, že dnes je ten sněmovní tisk v podstatě neprojednatelný. Nemáme shodu na legislativním stavu nouze k projednání tohoto bodu. Takže bych si dovolil tento svůj návrh stáhnout,“ řekl na plénu.

Ve Sněmovně nebyl v tu chvíli zřejmě dostatek poslanců, kteří by pro návrh ruku zvedli.

V legislativní nouzi chce zákon projednat kvůli tomu, aby začal platit co nejdříve, protože doba dovolených se blíží.

Europoslanci schválili návrh na covid pasy

Koronavirus

Covid pasy, které jsou podle ministerstva zdravotnictví hlavním důvodem pro novelizaci zákona, mají usnadnit cestování v EU. Ze všech má být technicky možné kontrolovat bezinfekčnost, její podmínky si ale stanoví státy individuálně.

Naočkovaní Slováci mají při cestování zatím smůlu. Mezinárodní covidový pas zatím země nevydává

Koronavirus

Páteční stáhnutí novely zákona potěšilo například šéfa SPD Tomio Okamuru. „Očkování a testování má být dobrovolné, abychom nevzbuzovali plošnou covid paniku,“ řekl na plénu.

Předkladatelé novely však v důvodové zprávě uvedli, že návrh má zvýšit ochranu veřejného zdraví prostřednictvím vedení registru fyzických osob, které nemoc již prodělaly či jsou očkované.

Podle kuloárních informací by se o zařazení tisku mohli vládní poslanci opět pokusit v průběhu června.

Ochrana osobních údajů

Výhrady k samotné podobě návrhu měl již v úterý ve Sněmovně například poslanec ODS Marek Benda. Upozornil, že v návrhu chce ministerstvo nakládat s osobními údaji včetně mobilního čísla a e-mailové adresy.

Zástupce ředitele Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Milan Blaha však poté oponoval s tím, že právě to, že se s osobními údaji bude moci nakládat, je důvodem zavedení covid pasů.

Turisté chybějí. Restaurace a hotely v Chorvatsku snižují ceny

Cestování

V současné době umožňuje lidem z Česka přicestovat s testem, očkováním či po nákaze sedm zemí z okolí včetně Chorvatska či Slovinska. Stanoví ale různé podmínky.

Reklama

Výběr článků

Načítám