Hlavní obsah

Exšéf žalobců Zeman: Benešová kárnou žalobou potvrdila důvody mé rezignace

Bývalý nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman uvedl, že ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO) kárnou žalobou na něj znovu zpětně potvrdila důvody jeho rezignace na funkci šéfa žalobců. V žádosti o reakci na krok Benešové v pátek dále sdělil, že o podání kárné žaloby se dozvěděl z médií.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Bývalý nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman

Článek

Zeman rezignoval k 30. červnu a mezi důvody svého rozhodnutí zmínil tlaky ze strany ministryně, která toto tvrzení odmítla.

„Neznám její argumentaci ani kárný návrh. Nebudu ji tudíž komentovat, a to ani nyní, ani až se s jejím obsahem seznámím, protože nehodlám dopředu naznačovat způsob své obhajoby," doplnil Zeman ke kárné žalobě.

Benešová podala kárnou žalobu na Pavla Zemana

Domácí

Informaci o podání žaloby na Zemana přinesl ve čtvrtek večer server Seznam Zprávy, potvrdil ji mluvčí ministerstva. Benešová podle něho už žalobu odeslala Nejvyššímu správnímu soudu. Uvedl, že věc se týká výhradně kauzy vydání majetku rodu Czerninů. Podle dřívějšího vyjádření ministryně v médiích měl Zeman k věci, v níž Nejvyšší státní zastupitelství třikrát podalo dovolání, osobní vztah.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministryně spravedlnosti Marie Benešová a dnes už bývalý nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman

Na případ upozornily letos v lednu Seznam Zprávy. Napsaly, že Zeman zasáhl do kauzy, která pomohla jeho známému. Soukromě se podle serveru přimlouval za majitele penzionu u Třeboně Petra Habersbergera a byl také osobně zaujatý v restituční kauze pozemků, na nichž podnikatel hospodařil. Pozemky získal před lety potomek rodu Czerninů. Zeman už dříve sdělil, že nečinil žádné kroky, které by zpochybnily jeho nestrannost.

Nový šéf žalobců Stříž: Tlakům podléhat nehodlám

Domácí

Proti článku se ohradilo také Obvodní státní zastupitelství pro Prahu 1, které kauzu dozorovalo.

Ministerstvo nesdělilo, jaké konkrétní kárné opatření Benešová Zemanovi navrhla. Podle závažnosti provinění může kárný senát uložit státnímu zástupci důtku, snížení platu až o 30 procent na dobu nejdéle jednoho roku nebo nejpřísnější odvolání z funkce.

Nejvyšší státní zástupce Zeman rezignoval

Domácí

Zeman po odchodu z funkce šéfa žalobců nadále působí jako státní zástupce na Nejvyšším státním zastupitelství, a to v jeho analytickém a legislativním odboru. V čele instituce ho nahradil jeho dosavadní první náměstek Igor Stříž.

Reklama

Výběr článků

Načítám