Hlavní obsah

Exšéf protikorupční policie chtěl stáhnout žádost o civil, bylo už pozdě

Právo, Jakub Troníček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bývalý šéf elitního policejního protikorupčního útvaru Tomáš Martinec podle zjištění Práva stáhl žádost o propuštění do civilu. Tu podal nedávno poté, co ho začala prověřovat inspekce kvůli podezření z úniku informací. Háček je v tom, že jeho nadřízení už mezitím původní žádosti vyhověli a podle všeho na svém rozhodnutí nehodlají nic měnit.

Foto: Právo

Bývalý šéf protikorupční policie Tomáš Martinec

Článek

„Je pravda, že pan Martinec podal žádost o propuštění ze služebního poměru a této žádosti bylo vyhověno. Tím to celé končí. Je totiž sice také pravda, že posléze požádal o jakési zpětvzetí své žádosti, ale nic takového zákon nezná,“ potvrdil informace Práva i policejní prezident Martin Červíček.

Naznačil tak poměrně otevřeně, že s Martincem už nepočítá. „Může postupovat podle zákona, tzn., že se může proti původnímu rozhodnutí o vyhovění jeho žádosti řádně odvolat,“ poznamenal policejní prezident.

Martinec nekomunikuje

Sám Martinec s médii již delší dobu nekomunikuje a jeho telefon je nedostupný. Důvody, proč se rozhodl změnit názor a u policie nakonec zůstat, jsou nejasné.

Martinec se rozhodl odejít ze služebního poměru minulý měsíc, a to z pozice náměstka celostátní kriminálky. Na ni usedl po rezignaci na pozici šéfa protikorupční jednotky, ke které byl dotlačen v souvislosti s ostrým sporem s pražskou vrchní státní zástupkyní Lenkou Bradáčovou.

Ta ho nařkla z toho, že na ni „vyrábí“ kauzu a že jeho podřízení v mnohých případech nezákonně obcházejí žalobce. Policejní prezident Červíček následně nařídil na útvaru kontrolu a právě s ní podle informací Práva šetření Generální inspekce bezpečnostní sborů souvisí.

Měl stahovat závěry prověrky

Martinec si měl totiž z počítačového systému neoprávněně stahovat některé dílčí závěry této prověrky, které mimochodem nic takového podle všeho neprokázaly.

Kdyby bývalý šéf protikorupčních detektivů dobrovolně svlékl uniformu před případným sdělením obvinění, odešel by od policie se všemi nároky, tedy i velkorysými výsluhami.

Související témata

Foto: Milan Malíček, Právo

Policejní prezident Martin Červíček

Foto: Jan Handrejch, Právo

Státní zástupkyně Lenka Bradáčová

Původní žádosti Martince o propuštění vyhověl šéf celostátní kriminálky Milan Pospíšek a o případném odvolání Martince proti tomuto rozhodnutí by rozhodoval Červíčkův náměstek pro trestní řízení Václav Kučera. Pokud by mu nevyhověl, skončí Martinec po více než dvaceti letech u policie ke konci října, od začátku září mu totiž běží standardní dvouměsíční výpovědní lhůta.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám