Hlavní obsah

Exner naráží s ženskými kvótami v KSČM

Právo, Jitka Götzová
PRAHA

Do boje ve vedení KSČM o prosazení poměrného zastoupení žen na volebních stranických kandidátkách se pouští místopředseda Václav Exner."Navrhuji kvótní systém, tedy aby do třetího místa kandidátky byla zařazena vždy jedna žena, do šestého dvě a do devátého tři atd. Zatím není ale velká ochota a bude o tom těžká debata," přiznal Právu.

Foto: Lucie Drahošová
Článek

Jeho návrh už neprošel výkonným výborem a znovu se bude posuzovat příští týden na ÚV.

"Bohužel je odpor i ze strany žen. Chtěly by to, ale nejlépe, kdyby to tak samo vyšlo a nikdo tomu nepomáhal. To prostě není dosažitelné, takže pozitivní diskriminace se v zásadě osvědčuje," uvedl Exner.

Tvrdé boje o ženy

O úskalí prosadit více žen do politiky se zmínila před novináři ve čtvrtek poslankyně a předsedkyně sněmovní komise pro rovné příležitosti mužů a žen a rodinu Květa Čelišová, když uvedla, že je to "nadlidský úkol" napříč politickým spektrem.

"Víme, že se chystají kandidátky a ta diskuse na téma zastoupení žen není zrovna sympatická," poodhalila situaci ve vlastní straně. Podle ní je zapotřebí, aby strany, které uznávají rovnoprávné postavení ženy - a mezi ně KSČM patří - se k této problematice "postavily čelem", protože pro to jinak nic nedělají.

Poslankyně Zuzka Rujbrová, která loni na stranickém sjezdu už neobhajovala místopředsednickou funkci, se nechce dovolávat žádných kvót. "Ženy mají daleko pozdější startovací čáru," tvrdí.

Podle ní jsou už pryč časy z počátku devadesátých let, kdy se mladík po škole mohl stát poslancem či ministrem. "Dnes si to každý musí do určité míry odpracovat. Jestliže žena do tohoto souboje jde teprve ve chvíli, kdy už je schopná ,dálkově" se starat o děti, tak logicky nepřekročí okresní nebo krajský strop. Je to ve všech stranách," zdůraznila. V 41členném poslaneckém klubu KSČM je 12 žen.

Vedení asi neposílí

V KSČM dočasně utichly i debaty, zda bude tým místopředsedů, a to Vojtěcha Filipa, Jiří Dolejše, Václava Exnera, Karla Klimši a Františka Tomana, dodatečně doplněn ještě postem pro ženu, jak se uvažovalo po loňském sjezdu. Volba zástupců předsedy patří do kompetence ústředního výboru.

"Většina těch, co o tom rozhodují, se zatím k tomu nepřiklonila, ale termín máme do poloviny letošního roku," uvedl Exner. Doposud připadaly v úvahu na místopředsedkyni šéfka pražských komunistů Marta Semelová, poslankyně Soňa Marková či Jana Bystřická.

Podle některých poslanců se do doplnění vedení nikdo příliš nehrne z obavy, že by prošla Semelová, která patří k nejkonzervativnějšímu stranickému křídlu. "Samy jsme to odmítly, protože jsme nechtěly, aby byla šestá místopředsedkyně za každou cenu," řekla Čelišová.

Anketa

Zavedl/a byste tzv. povinné ženské kvóty na kandidátkách stran?
Ano
20,5 %
Ne
63,9 %
Je mi to jedno
15,6 %
Celkem hlasovalo 122 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám