Hlavní obsah

Exministr zveřejnil seznam obdržených darů - krůta, palma, těžítko i františky

Právo, ada, nig
Praha

Již dlouho žádný z politiků nezveřejnil v rámci svého majetkového přiznání Parlamentu dary, které získal od zahraničních delegací, či si je přivezl ze svých cest. Výjimku letos učinil exministr průmyslu a obchodu Vladimír Tošovský. Jeho soupis vydal na tři stránky. Zatímco dříve politici dostávali tenisové rakety, obrazy a kravaty, dnes dostávají často alkohol, keramiku, sklo a někdy i hodinky.

Foto: Petr Horník, Právo

Bývalý ministr průmyslu a obchodu Vladimír Tošovský

Článek

Tošovský dostal třeba koberec, pět obrazů, jeden s motivem beduína, tři vázy, skleniček nepočítaně, kávové servisy, talíř, sošky, misky – i z jantaru, a mísy. Na poličky by si mohl postavit model traktoru, suvenýr lodi, knihy o přírodě, těžítko i Prodanou nevěstu na CD.

V seznamu jsou i sekera, krůta, lovecký nůž, palma, mince, blíže neurčené těžítko, ozdobičky či vonné františky.

Mohl by si zřídit i obchod s alkoholem – dostal 36 lahví vína, šampaňské, likéry, slivovici whisky, koňak či kubánský a indický rum.

Tošovského seznam jde nad rámec jeho povinností. Většinu darů – skutečně hodnotných – politici ponechávají u protokolu příslušného úřadu. Obdarovaní si mohou ponechat jen ty, které jsou určeny jim osobně. Přijetí takového prezentu pak politik musí – pokud přijme během roku dary za více než sto tisíc korun – zveřejnit ve svém majetkovém přiznání.

Kolik stály boty z klokana a pštrosa?

Mezi vysokými politiky všude po světě jsou v oblibě exkluzivní dárky. Tak třeba exprezident Václav Havel potěšil nadšeného muzikanta, svého amerického kolegu v úřadu Billa Clintona saxofonem, přičemž americký prezident si na něj hned před kamerami zahrál. To prezident Václav Klaus si na fujaru od svého slovenského protějšku Ivana Gašparoviče nezahrál, Gašparovič mu to předvedl sám.

Bývalý premiér Mirek Topolánek předal americkému prezidentu Bushovi pro změnu kulovnici vykládanou stříbrem a zlatem. Bez nábojnic, ty na palubu letadla nesměly. Američtí politici si mohou ponechat dary, jejichž hodnota nepřesáhne 305 dolarů (6000 korun). Otázkou je, jak se to posuzuje. Kolik tak mohly stát luxusní jezdecké boty z kombinace kůže krokodýla, klokana a pštrosa, které dostal Bush od australského premiéra?

Britští premiéři dary odkupují

Jinak jsou na tom britští premiéři – ti si mohou dary odkoupit. Zatímco Tony Blair prý kupoval často, jeho nástupce Gordon Brown o to tolik nestál a odmítl si třeba koupit za 140 liber koženou bundu, kterou dostal od Bushe.

Nejvíc darů ve své době přiznával soc. dem. premiér Vladimír Špidla. Počínaje knihami a kravatami, konče televizorem, který věnoval dětskému domovu. Jako evropský komisař již byl méně úspěšným příjemcem darů. Za pět let ve funkci dostal prý jen dva: obraz ženy, který zůstal v krabici u jeho sekretářky, a šlapací kolo od pořadatelů kampaně „Nemysli jen na sex“.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám