Hlavní obsah

Exministr Němeček byl odvolán z čela ostravské fakultní nemocnice

Novinky, jas
Aktualizováno

Ministr zdravotnictví v demisi Adam Vojtěch (ANO) odvolal z čela Fakultní nemocnice Ostrava Svatopluka Němečka (ČSSD). Své rozhodnutí zdůvodnil manažerskými pochybeními, která podle něj vedla mimo jiné k personální a odborné destabilizaci nemocnice. V pátek to oznámila mluvčí resortu Gabriela Štěpanyová. Podle Němečka je jeho odvolání motivované politicky.

Foto: Milan Malíček, Právo

Svatopluk Němeček

Článek

Nemocnice podle ministrova vyjádření pro Českou televizi neproplácela zaměstnancům odpracované přesčasy, museli si brát náhradní volno.

Vojtěch Němečkovi, který byl jedním z jeho předchůdců v ministerském křesle, vyčítá rovněž vyvádění lukrativních oborů do soukromých rukou, údajné umělé vylepšování hospodářského výsledku a zásadní střet zájmů. Ten měl spočívat v Němečkově současném působení v představenstvu Městské nemocnice Bohumín.

„Všechny tyto skutečnosti významně poškozují nemocnici v očích veřejnosti a vedou ke ztrátě její důvěry u pacientů. Ministr zdravotnictví to považuje za alarmující, proto přistoupil ke změně ve vedení nemocnice,” uvedla mluvčí k důvodům Němečkova odvolání.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch

Resort nechá prověřit hospodaření a finanční operace nemocnice a novému vedení doporučí zadání externího auditu.

Němeček: Politicky motivovaná čistka

Němečka odvolání překvapilo a označil jej za účelové. „Moje odvolání je čistě účelové a bezdůvodné. Týden poté, co Fakultní nemocnice v Ostravě oznámila rekordní hospodářský výsledek, jímž je zisk ve výši 111,2 miliónu korun, mi ministr prostřednictvím médií sdělí odvolání,” uvedl na Twitteru.

Konec v čele nemocnice označil za „pokračování politicky motivované čistky” a odmítl slova o destabilizaci nemocnice. „Jsem hrdý na tým, se kterým jsem mohl mnoho let spolupracovat, a přeji jim vše dobré,” uzavřel.

Vedením nemocnice byl dočasně pověřen Evžen Machytka, který v nemocnici působil přes 20 let. Následně bude vyhlášeno výběrové řízení.

Již dříve ministr Vojtěch odvolal ředitelku pražské Nemocnice Na Bulovce Andreu Vrbovskou. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

E-recept bude od ledna, ale bez sankcí

Povinnost vydávat elektronický recept budou mít od ledna všichni lékaři, ale pokud tak neučiní, nebudou sankcionováni. Vyplývá to z vyjádření nového ministra...

Výběr článků

Načítám