Hlavní obsah

Elektronické recepty fungují, papírové budou pokračovat

Elektronické recepty podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (ANO) fungují. Klasické recepty podle něj nicméně zůstávají v platnosti a pacienti ani lékaři se nemusí obávat komplikací. V úterý bylo elektronicky předepsáno 102 tisíc receptů, uvedla pověřená šéfka Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) Irena Storová.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO) a pověřená šéfa SÚKL Irena Storová na úterní tiskové konferenci

Článek

Podle ministra budou „listinné recepty” i nadále v platnosti. Lékaři, kteří se zatím do systému nezapojili, se nemusí obávat přestupkových řízení, neboť podle ministra budou tato případná řízení zastavena.

Ministr připomněl, že systém například umožní lékařům, aby chronickým pacientům mohli předepsat léky takříkajíc na dálku, aniž by pacienti museli navštívit ordinaci. Elektronické recepty podle ministra rovněž zabrání falšování receptů.

„Uvědomujeme si, že ten systém je pro seniorní lékaře něco nového,” připomněl ministr s tím, že se resort hodlá právě na tuto skupinu lékařů zaměřit formou seminářů a vzdělávacích kurzů.

Od příštího roku by podle ministra měl fungovat lékový záznam, aby se lékař mohl podívat, jaké léky ten který pacient užívá. Právě jeho absence byla jednou z věcí, kterou kritici systému postrádají.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám