Hlavní obsah

Exministr Němec by měl i nadále pracovat pro resort spravedlnosti

Právo, Josef Koukal

Ministerstvo spravedlnosti vedené Danielou Kovářovou v soutěži na právní služby pro resort opět zvolilo advokátní kancelář kontroverzního exministra Pavla Němce. I přesto, že sama Kovářová v minulosti kritizovala způsob, jímž se její předchůdce ve funkci k zakázce dostal.

Článek

O zakázce na právní služby pro ministerstvo se přitom jedná stejně jako v roce 2006 těsně před volbami. Tehdy o ní rozhodoval Němec ještě jako končící ministr a práci získal advokát Jaromír Bláha. S ním a svou sestrou pak loni Němec vytvořil advokátní kancelář a práce přešla pod společnou právní firmu.

Obdobné výběrové řízení proběhlo na ministerstvu spravedlnosti v tichosti i letos. Upozornil na to deník MF Dnes. Ze čtyř uchazečů vybralo exministrovu kancelář, a ta by tudíž své poradenství měla resortu poskytovat další čtyři roky. Vazby současné ministryně na Němce jsou přitom dlouhodobě známy.

Minulá smlouva se prý nedala vypovědět

Ministryně přitom ještě nedávno v tisku prohlásila, že se jí Němcova práce pro ministerstvo a způsob, jak ji získal, nelíbí. Smlouva, která vypršela teprve letos v dubnu, však byla podle expertů ministerstva do té doby nevypověditelná.

Kovářová se také nechala slyšet, že ministerstvo, které je plné právníků, externí služby advokátní kanceláře nakupovat nepotřebuje.

Resort má navíc letos ušetřit zhruba 1,3 miliardy korun kvůli rozpočtovým škrtům a snaží se proto krátit provozní i investiční náklady.

Kovářová: Možná smlouvu nepodepíšeme

„Ekonomický náměstek zpracovává analýzu potřeby a hospodárnosti. Do té doby nebude žádná smlouva na tento typ služeb podepisována,“ sdělila Právu Kovářová. Nevysvětlila však, proč za vypjaté rozpočtové situace a jen těsně před volbami výběr advokátní kanceláře ministerstvo vůbec zadávalo.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministryně spravedlnosti Daniela Kovářová

Mluvčí resortu Jitka Zinke sice Právu potvrdila, že Němcova kancelář byla nakonec vybrána ze čtyř uchazečů, nesdělila ale, s jakou cenovou nabídkou firma uspěla.

V posledních čtyřech letech si kancelář účtovala 40tisícový měsíční paušál plus dva tisíce korun za hodinu při překročení limitu.

V posledních týdnech na sebe Němec upozornil, když jeho lidé přepracovali již hotové zadávací podmínky dvoumiliardového tendru na výběr dodavatele náramků pro domácí vězně. Podle odborníků je zakázka šita na míru budoucímu vítězi, byly prý změkčeny podmínky pro budoucího dodavatele a změnou způsobu zpracování nabídkové ceny hrozí i prodražení celého projektu.

Reklama

Výběr článků

Načítám