Hlavní obsah

Exministr Barták: policie dostala za úkol mě obvinit bez ohledu na důkazy

Praha

Bývalý ministr obrany Martin Barták si již převzal obvinění v souvislosti s údajnou korupcí doprovázející dřívější obchodní spor mezi společnostmi Tatra a Praga, který souvisel s dodávkami terénních tatrovek pro českou armádu. Podle exministra je obvinění nepodložené a vykonstruované.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Bývalý ministr obrany Martin Barták

Článek

Krajské státní zastupitelství v Ostravě v úterý potvrdilo, že policie v kauze obvinila dva muže z přijímání úplatku a pokusu o podvod.

Podle šéfky ostravského krajského státního zastupitelství Zlatuše Andělové stíhaní muži po zástupcích tatrovky požadovali zhruba pět miliónů dolarů (téměř 94 miliónů korun) za urovnání obchodních sporů, které tendr provázely. Obvinění podle ní padla na základě příkazu státního zástupce už 30. listopadu.

I když Andělová neuvedla, o koho jde, podle informací Práva je prvním obviněným majitel zbrojařské firmy MPI Group Michal Smrž a druhým bývalý ministr obrany Martin Barták. Ten Právu sdělil, že obvinění již převzal, a zdůraznil, že obvinění je nepodložené a vykonstruované.

Rozpory ve výrocích Zlatuše Andělové

Andělová v prohlášení uvádí, že kromě obchodních sporů provázejících miliardovou zakázku je podezření, že se Barták snažil již dříve ovlivňovat i její samotné zadání.

„Je důvodné podezření, že tato osoba poté, co se prostřednictvím svého postavení nejprve snažila ovlivňovat průběh nákupu aut pro armádu od společnosti Tatra, za to, že zajistí odstranění obchodních potíží v souvislosti se zakázkou na dodávku aut pro armádu, požadovala po významném představiteli společnosti Tatra částku pět miliónů dolarů,“ uvedla poněkud kostrbatě Andělová.

Obvinění vychází především z výpovědí předsedy dozorčí rady Tatry Williama Cabanisse a šéfa její americké pobočky Duncana Sellarse.

Přijde mi to, jako by policie dostala zadání sdělit mi obvinění stůj co stůj, bez ohledu na důkazy
Martin Barták

Barták v úterý pro Právo zdůraznil, že se Andělová mýlí, protože on sám se samotným tendrem na nákup terénních vozů pro armádu neměl nic společného, neboť se o něm rozhodovalo v roce 2005, rok před jeho nástupem na ministerstvo obrany. Až do září 2006 se věnoval výhradně své profesi neurochiruga.

„Usnesení o zahájení trestního stíhání mě šokuje množstvím zcela nepravdivých, překroucených nebo účelově poskládaných faktů. Přijde mi to, jako by policie dostala zadání sdělit mi obvinění stůj co stůj, bez ohledu na důkazy. To lze snadno dovodit ze zásadních rozporů v textu obvinění. Nechápu, jak mohl státní zástupce dát policii pokyn k tak neodůvodněnému rozhodnutí,“ řekl Právu Barták.

Problém: částku ani měnu si nepamatují

Dodal, že v rozporu s textem obvinění Cabaniss i Sellars vypověděli při výslechu, že si nepamatují ani částku ani měnu údajně požadované platby. V usnesení o zahájení trestního stíhání je k tomu uvedeno: „Oba ale neumějí vysvětlit, o jaký problém by se mělo přesně jednat, jak by platba penězi mohla problém vyřešit, komu by peníze měly být určeny, nepamatují si přesnou výši částky a její měnu.“

Tento policejní text je v přímém rozporu s výrokovou částí tohoto usnesení, kde se uvádí částka pět miliónů dolarů, kterou také v úterý zmínila Zlatuše Andělová. „Děsí mě, jak je možné v právním státě takto vykonstruovat obvinění,“ řekl k tomu Právu Barták.

Jako další příklad uvedl skutečnost, že policie nevzala v úvahu, že se při výslechu prokázalo, že svědek Sellars při policejním výslechu nemluvil pravdu. V obvinění, které Barták obdržel, je k tomu uvedeno: „Také on (Sellars) tvrdí, že při jejich setkání s Mirkem Topolánkem MUDr. Martin Barták přítomen nebyl, ačkoli z předložené fotografie pramení opak…“

Šetření trvá rok

Kauza, kvůli které teď padla dvě obvinění, se táhne už více než rok a týká se sporu mezi Tatrou a společností Praga. Jeho okolnostmi se detektivové začali zabývat loni v listopadu poté, co někdejší americký velvyslanec v ČR a současný předseda dozorčí rady Tatry William Cabaniss prohlásil, že si mu v roce 2008 tehdejší náměstek ministryně obrany Vlasty Parkanové Barták při oficiální návštěvě USA řekl o milióny dolarů za urovnání problémů mezi oběma společnostmi.

Pragovka měla Tatře jako subdodavatel její armádní zakázky dodávat své převodovky a nápravy. Tatra, vlastněná Američany, jí ale smlouvu vypověděla s tím, že jsou pragovácké díly údajně nekvalitní. Tím však porušila svůj závazek, díky němuž miliardový kontrakt získala, a to, že bude odebírat převážnou část dílů od českých subdodavatelů, a začaly také váznout její dodávky armádě. Vedení Pragy se poté na Tatře v arbitráži domáhalo zaplacení náhrady škody.

V souvislosti s kontraktem vyplatilo vedení Tatry svému prostředníkovi, bývalému armádnímu důstojníkovi Pavlovi Stoškovi, zprostředkovatelskou provizi ve výši 27 miliónů. Policie se tím sice z podnětu vojenského zpravodajství zabývala, ale v roce 2007 případ uložila k ledu.

Reklama

Výběr článků

Načítám