Hlavní obsah

Exekutoři se bojí o bezpečnost i nálad ve společnosti, říká šéfka komory

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Prezidentka Exekutorské komory Pavla Fučíková v reakci na středeční střelbu v Ostravě-Hrušově, při níž byli zraněni tři lidé, uvedla, že vůči exekutorům stoupají ve společnosti agresivní nálady. Exekutoři se prý obávají o bezpečnost.

Foto: Právo

Ilustrační foto

Článek

"Jsem zděšená střelbou na vykonavatele soudního exekutora, kterého zranil střelbou dlužník. Dotýká se mě to o to více, že šlo o zkušeného kolegu z mého úřadu. Děkuji policii, že rychle zasáhla a ochránila život mého zaměstnance a všech zúčastněných osob. Je mi samozřejmě nesmírně líto zmařeného lidského života," uvedla Fučíková.

Podle ní je ale celá událost důsledkem stoupající agresivní nálady ve společnosti, ve které se neplacení dluhů považuje za normální. Fučíková se domnívá, že antipatie vůči exekutorům podporují i veřejná vyjádření o jejich údajně vysokých příjmech, která považuje za nesmyslná.

"Naši zaměstnanci jsou v panice. Nejenom z nejistoty o budoucnost, ale dnes se bojí i o svoji bezpečnost. Potřebujeme od exekutivy i poslanců slyšet, že naši profesi berou vážně a jde jim o stabilitu a její rozvoj. Všichni se přece shodneme na tom, že dluhy se mají platit," uvedla dále Fučíková.

Exekutoři se přou s ministrem spravedlnosti Robertem Pelikánem (ANO), který jim chce snížit tarifní plat a minimální odměny. [celá zpráva]

K případu zastřeleného dlužníka Fučíková sdělila, že exekuce byla nařízena soudem a exekutor jím byl pověřen, aby vyklidil nemovitost. Dlužník byl o postupu informován a měl možnost se sám vystěhovat, což neučinil.

Foto: Aleš Honus, Právo

Ostravští policisté zastřelili ve středu ráno dlužníka, který postřelil soudního exekutora.

Dlužník ve středu postřelil policistu, jednapadesátiletého exekutora a sedmatřicetiletou úřednici, která ho doprovázela. Policie šedesátiletého muže zastřelila.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám