Hlavní obsah

Exekutor Podkonický podváděl s doručenkami, tvrdí Člověk v tísni

Pražský exekutor Juraj Podkonický se ocitl v podezření, že si účtoval peníze navíc, a to na základě falešných dokumentů. Na jeho počínání upozornil vedoucí dluhového poradenství Člověka v tísni Daniel Hůle. Podkonický obvinění odmítá.

Foto: Právo

Juraj Podkonický na archivním snímku

Článek

Podle Hůleho si exekutor ne­oprávněně účtoval náklady i za doručení pošty advokátovi. „Dokládal to fixlovanými doručenkami,“ uvedl Hůle na Twitteru.

Prokázal to podle něj znalecký posudek, který si nechal Člověk v tísni vypracovat. Vzhledem k rozsahu exekucí, které pražský exekutor provádí, podle něj mohlo jít i o tisíce případů a miliony korun.

„Měla jsem dluh a exekuci za to, že jsem jela načerno. Když přišlo milostivé léto, tak jsem si říkala, že tu možnost využiji,“ popsala problém pro Českou televizi jedna z dlužnic. Jinými slovy měla zaplatit jen původní dluh 808 korun a 908 korun poplatek exekutorovi za zpracování exekuce, který se v rámci milostivého léta účtoval.

Milostivé léto se zopakuje, možná ještě letos

Domácí

Zbytek exekuce jí měl být odpuštěn bez dalších poplatků. Žena proto oslovila Podkonického. Dočkala se ale překvapení – exekutor jí vedle základního dluhu a poplatku naúčtoval i dalších 242 korun.

Vzhledem k tomu, že nevěděla, o co se jedná, obrátila se na Člověka v tísni. Ten se Podkonického dotázal, o co jde. Exekutor odpověděl, že ženě naúčtoval osobní doručování korespondence advokátovi pražského dopravního podniku, a doložil to doručenkou.

Nezisková organizace na základě této i několika dalších doručenek, které byly ke spisům přiloženy, nabyla dojmu, že by se mohlo jednat o počítačové koláže. Obrátila se proto na znalce, který tuto i tři další doručenky prozkoumal.

Chudoba, nezaměstnanost a dluhy trápí vyloučené lokality

Domácí

„Umístění razítka a podpisu na všech čtyřech dokumentech je naprosto shodné a svědčí o tom, že soubory nejspíš vznikly automatickým generováním nějakým programem nebo vytvořením z jedné šablony, kde jsou tyto prvky umístěny vždy stejně,“ uvedl znalecký posudek.

Úřední kontrola

Podle Člověka v tísni mohl exekutor vybírat peníze od dlužníků podobným způsobem od roku 2012. Podkonický podle organizace dokonce na jednu stížnost na neoprávněné účtování poplatků podanou u Městského soudu v Praze zareagoval tak, že neoprávněné účtování poplatků přiznal a obratem ho zrušil.

Fotografii tohoto usnesení jakožto i kopie některých doručenek publikoval i Hůle na svém twitterovém účtu. „Apelujeme na veřejnost, aby se lidé obrátili na naši e-mailovou adresu TO.Podkonicky@clovekvtisni.cz. My to prozkoumáme a případně podáme dovolání,“ vyzval Hůle.

„Obecně platí, že pokud soudní exekutor požaduje náhradu za osobní doručování, které ale neproběhlo, tak je to v rozporu se zákonem,“ sdělila Právu mluvčí Exekutorské komory Eva Rajlichová a avizovala kontrolu.

Exekucí loni přibylo

Ekonomika

Podkonický obvinění odmítá. „Zcela odmítáme jakékoli podezření z falšování jakýchkoli dokumentů, a to včetně doručenek. Soudní exekutor postupuje a vždy postupoval v souladu s právními předpisy,“ odpověděl Jiří Komárek, exekutorský kandidát z jeho úřadu.

Ten prý v současné době plně spolupracuje s dohledovými orgány, které zahájily kontrolu úřadu soudního exekutora, a to ministerstvem spravedlnosti a Exekutorskou komorou. „S ohledem na zákonnou povinnost mlčenlivosti nemůže soudní exekutor poskytovat bližší údaje k jednotlivým řízením,“ dodal Komárek.

Reklama

Výběr článků

Načítám