Hlavní obsah

Exčlenové ANO v Kladně se chtějí u soudu bránit vyhazovu. Svědomí máme čisté, říká Jermanová

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Babišovo ANO dostihly problémy, které hnutí dříve přisuzovalo tradičním stranám. Potíže s některými členy či místními buňkami řeší radikálně – jejich zrušením. V minulosti to udělalo v několika městech, včetně krajských, naposledy letos v Brně.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Středočeská hejtmanka Jaroslava Jermanová (ANO).

Článek

Loni v září rozhodlo celostátní předsednictvo o zrušení sdružení i v Kladně. Zdůvodnilo to „dlouhotrvajícím rozvratem a neutuchajícími spory mezi členy, které vedly k nefunkčnosti a poškozování dobrého jména hnutí ANO 2011“.

Třicet jeho členů bylo tvrdým zákrokem proti své buňce zaskočeno. Podle stanov ANO totiž rozhodnutím republikového předsednictva přestali ze dne na den být členy hnutí, které mnozí spoluzakládali. S tím se někteří nechtějí smířit. Pokud selže poslední pokus o smír, ke kterému republikové vedení vyzvali, hodlají se obrátit na nezávislý soud.

Jihomoravské ANO povede Wenzl. Žadatele o členství bude lustrovat

Domácí

„S tím já nic nenadělám. Bránit jim nemohu, jsme v právním státě. Považuji to za nešťastné, postupovali jsme podle stanov, takže je to pouze snaha poškodit hnutí,“ řekla Právu středočeská hejtmanka a šéfka krajské organizace ANO Jaroslava Jermanová Pokorná, která je i lídrem ANO pro říjnové krajské volby.

Podle ní se organizace v Kladně štěpila na několik proudů, které spolu nenacházely společnou řeč. „Trvám na tom, že důvodem byla rozhádanost sdružení. Zrušení navrhla oblastní organizace a přes kraj se to dostalo na celostátní vedení. Zrušení bylo v souladu se stanovami,“ podotkla. To Právu sdělil i předseda ANO Andrej Babiš. „Vše proběhlo podle pravidel,“ řekl s tím, že je to již starší záležitost a víc už není co řešit.

„Drobné spory jsme měli“

Dnes již bývalí členové ANO to vidí jinak. „O dlouhotrvajícím rozvratu se mluvit nedá. Ale připouštím, že jsme neutuchající drobné spory měli, jako je to běžné v jiných politických uskupeních,“ řekl Právu zakládající člen ANO Petr Šváb. Podle něho někteří členové s placenými funkcemi, které se jim nechtělo opouštět, stáli proti většině, která měla na vývoj komunální politiky ve městě jiný názor. Tato většina rozhodla loni opakovaně třikrát na volebních sněmech o novém předsedovi buňky, ačkoli kraj doporučoval někoho jiného. Právě tuto rebelii jim nemůže prý hejtmanka zapomenout.

„To se nelíbilo krajskému vedení, potažmo paní hejtmance, protože hrozilo, že se nové vedení bude chtít vyjadřovat i ke složení kandidátky pro letošní krajské volby i k nominaci na kandidáta za ANO do Senátu,“ tvrdí Šváb.

Faltýnek nebude obhajovat post místopředsedy

Domácí

Podle bývalých babišovců je možnost vyhazovu z hnutí rozhodnutím o zrušení jejich organizace shora nedemokratická. Považují to za kolektivní trest za jiný názor. „Zrušení naší organizace hodnotíme jako dokazování moci a pohrdání členy místní organizace,“ je přesvědčen Šváb s tím, že doplatili na neposlušnost a nerespektování přání hejtmanky.

Ta podle nich prosadila po komunálních volbách v roce 2018 místo dvoučlenné koalice ANO s absolutním vítězem voleb, hnutím Volba pro Kladno, koalici s „podivným slepencem“ tvořeným ODS, SPD a uskupením Pirátů, TOP 09 a nezávislých. „Názorová a programová rozdílnost tohoto slepence se jasně projevila, když někteří z jeho členů osobně organizovali manifestace proti vládě a Andreji Babišovi,“ podotkl Šváb.

Hejtmanka: Po nikom nešlapu

„Rozhodně nefunguji tak, že bych na někoho tlačila nebo se někomu mstila. Jestli někdo nemá sebereflexi a nechápe, že některé věci, kterými si honí svoje zájmy, poškozují hnutí, tak to je jeho věc. Já se nikomu nemstím. Po nikom nešlapu,“ hájí se hejtmanka.

Podle ní se středočeské vedení neúspěšně pokoušelo o smírné řešení, a tak nemělo jinou možnost než navrhnout zrušení kladenského sdružení a vybudovat je znovu. Na pokus o smírné řešení si ale nikdo z nespokojených Kladeňáků nepamatuje.

„Řešili jsme to hrozně dlouho. Snažili jsme se je smířit a k ničemu to nevedlo. Z jednání jsou záznamy, ale jde o vnitřní věci, tak je nebudeme zveřejňovat. Svědomí máme naprosto čisté,“ trvá na správnosti rozhodnutí hejtmanka.

Bývalí babišovci považují kolektivní obviňování z rozhádanosti za urážející a dehonestující jejich dlouholetou a podle nich i úspěšnou práci pro hnutí a pro město. Někteří tak po vyloučení z hnutí již nechtějí mít s ANO nic společného a o návratu neuvažují. V Kladně již byla založena organizace nová a mezi jejími členy jsou i někteří z té zrušené, zdůraznila Jermanová.

Reklama

Výběr článků

Načítám