Hlavní obsah

Evakuovaní lidé z Troubek se vracejí do zaplavených domů

Právo, Bedřich Novotný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Troubky

Do povodněmi sužovaných Troubek se po úterní pohromě ve středu pozvolna vracel život. V obci, která byla z velké části zaplavena, během středy pomalu voda ustupovala. Do svých domovů se vraceli někteří obyvatelé, kteří museli být evakuováni.

Článek

Na místě pomáhají s odstraňováním následků záplav jednotky profesionálních a dobrovolných hasičů ze širokého okolí i vojáci. Policisté ve středu vesnice vpouštěli kromě místních obyvatel a jejich příbuzných jen vozidla energetiků nebo zásobování. V některých výše položených lokalitách již funguje elektřina a lidé tam začínají uklízet způsobenou spoušť.

Foto: Bedřich Novotný, Právo

Troubky čekají, až opadne voda.

Přestože voda ustupovala, několika domy na návsi celou středu protékal silný proud vody z obrovských lagun, které se vytvořily v polích nad obcí. V několika ulicích v dolní části Troubek se stále držel až metr vody, přístup tam byl stále možný jen na člunech nebo těžkých nákladních vozech.

Foto: Bedřich Novotný, Právo

Voda i ve středu stále proudila některými domy v Troubkách.

„Teď nemá cenu nic uklízet, musíme počkat, až voda úplně zmizí. V přízemí, kde bydlela babička, je všechno zničeno,“ posteskla si Božena Suchánková, jejímž domem i ve středu neustále voda proudila.

Hlásí se dobrovolníci

„Situace se zlepšila. Voda neustále klesá, ale 50 procent území obce stále zůstává zaplaveno. Zahájili jsme veškeré práce, které je potřeba udělat. Hasiči začali na některých místech s čerpáním a první dva obchody už otevřely. Zajistili jsme také stravu a její rozvoz pro lidi, kteří zůstali ve svých zaplavených domech,“ řekl Právu starosta Troubek Radek Brázda (nez.).

Foto: Bedřich Novotný, Právo

Spoušť, kterou voda napáchala, je pro mnohé obyvatele Troubek značně deprimující.

Podle troubecké místostarostky Vladimíry Hanzlíkové (nez.) se už hlásí obce, firmy i dobrovolníci, kteří jsou ochotni pomoci s odstraňováním škod. „Odkazujeme je na krajský krizový štáb, aby to bylo organizované. Vysvětlujeme jim, že nyní je ještě příliš brzy. Bude nutno počkat, až voda úplně ustoupí, snad do pátku,“ dodala místostarostka.

Přesný rozsah škod si zatím nikdo z vedení obce netroufal odhadnout. Škody na obecním majetku ale podle Brázdy možná nebudou příliš rozsáhlé, horší to ale bude v případě soukromého majetku. Z celkem osmi stovek domácností se jich totiž ocitla pod vodou celá polovina.

Foto: Bedřich Novotný, Právo

Obyvatelé Troubek se vracejí do zatopených domovů..

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám