Hlavní obsah

Evakuaci českých diplomatů a spolupracovníků z Kábulu zajistí Armáda ČR

Praha

Evakuaci českých diplomatů, místních pracovníků ambasády nebo tlumočníků pomáhajících české armádě zajistí z Afghánistánu česká vojenská letadla. Stát by se tak mělo v těchto dnech, řekla ČTK Jana Zechmeisterová z tiskového oddělení ministerstva obrany.

Foto: Karel Čapek, ČTK

Zástupci české armády převzali 7. května 2021 ve španělské Seville nové dopravní letadlo CASA C-295MW.

Článek

Bližší podrobnosti o probíhající operaci nebudou české úřadu kvůli bezpečnosti sdělovat. V sobotu ministr zahraničí Jakub Kulhánek (ČSSD) rozhodl o evakuaci diplomatů z české ambasády.

Česko slíbilo pomoc i místním zaměstnancům velvyslanectví a tlumočníkům české armády, kteří o to požádali.

Povstalecké hnutí Tálibán v Afghánistánu urychleně postupuje, ovládá již většinu země, vláda má pod kontrolou z velkých měst již jen částečně Kábul.

Česko z Afghánistánu evakuuje i místní zaměstnance ambasády

Stalo se

Islamističtí bojovníci Tálibánu podle zpráv světových médií již vstoupili na předměstí hlavního města.

Česká republika má v zemi dva diplomaty včetně velvyslance Jiřího Balouna.

Po sobotním mimořádném jednání krizového štábu ministerstva zahraničních věcí (MZV) Kuhlánek na základě informací od spojenců a po doporučení Balouna rozhodl o evakuaci ambasády.

Diplomati byli přemístěni pod ochranou jednotky Vojenské policie KAMBA na místní mezinárodní letiště, kde nyní čekají na evakuaci.

Tálibán vstoupil do Kábulu, z města se snaží uprchnout tisíce lidí

Zahraniční

Rychle se vyvíjející situací se v sobotu večer zabývala i předsednictvo Bezpečnostní rady státu (BRS), které svolal premiér Andrej Babiš (ANO).

Po jeho skončení jeho účastníci vydali tiskovou zprávu, ve které slíbili zajistit pomoc nejen diplomatům, ale i afghánským pracovníkům české ambasády a jejich rodinám.

Podle Kulhánka by jim od Tálibánu hrozilo mučení a smrt. Přemístění mají slíbeno i tlumočníci, kteří pomáhali českým vojákům.

Podle Zechmeisterové evakuační lety zajistí vojenská letadla české armády, stát by se tak mělo „v těchto dnech”.

Babiš: Česko se o afghánské tlumočníky chce postarat

Domácí

Bližší informace nechtějí české úřadu s ohledem na bezpečnost operace i evakuovaných komentovat. Česká armáda může do Kábulu poslat buď transportní letouny CASA nebo dopravní stroje Airbus.

Islamisté z hnutí Tálibán podle agentury Reuters postupují do Kábulu ze všech stran. Z města se na poslední chvíli snaží uprchnout tisíce lidí.

Stanice BBC uvedla, že povstalci procházejí městem bez jakéhokoli odporu ze strany armády a bezpečnostních složek.

Mluvčí Tálibánu v Dauhá sdělil, že bojovníci se mají držet v okrajových částech Kábulu a nepoužívat násilí, dokud hnutí nepřevezme moc. O tom podle něj nyní jedná jeho vedení s vládou.

Rozvedené ženy se v Afghánistánu obávají nástupu Tálibánu

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám