Hlavní obsah

Europoslanci jsou pro vydání Ransdorfa k trestnímu stíhání

Právo, Jiří Ovčáček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výbor pro právní otázky Evropského parlamentu se v pondělí na jednání v Bruselu vyslovil pro vydání komunistického europoslance Miloslava Ransdorfa k trestnímu stíhání kvůli dopravní nehodě z roku 2007. Pro vydání hlasovali všichni členové výboru. Definitivně ještě musí verdikt potvrdit europarlament na svém zasedání.

Foto: Mlejnková Alexandra, ČTK

Europoslanec Miloslav Ransdorf

Článek

Případ, který europoslanci řešili, se týká Randorfovy nehody z roku 2007, kdy na přechodu v Praze 6 srazil chodkyni a lehce ji zranil. Pražští policisté znovu požádali Evropský parlament, aby byl Ransdorf zbaven imunity, loni v říjnu.

Informaci o jednání výboru i výsledek potvrdil v úterý Právu europoslanec a místopředseda KSČM Jiří Maštálka. „Policie zaslala řádnou cestou žádost o zbavení imunity, protože je podezření z trestného činu. V pondělí se věcí zabýval Výbor po právní otázky. Všechny hlasy byly pro,“ řekl Maštálka, který je členem výboru.

Podle Maštálky europoslanci ve výboru postupovali stejně, jako před rokem, kdy o vydání požádal Ransdorf sám. Po volbách v červnu 2009, kdy obhájil post europoslance, ovšem opět nabyl imunitu, která se stala překážkou k vydání. O definitivním zbavení imunity musí ještě rozhodnout Evropský parlament na svém zasedání. Maštálka očekává, že se tak stane v týdnu od 19. dubna.

Reklama

Výběr článků

Načítám