Hlavní obsah

EU obnovila dotace pro české školství

Praha

Ministerstvu školství budou obnoveny platby z problémového programu Evropské unie Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Informoval o tom v úterý ministr školství Petr Fiala.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Podle Fialy se jedná o důležitou a dobrou zprávu. "Znamená to, že jsme přesvědčili Evropskou komisi, že jsme dali věci do pořádku," řekl. Komise prý v dopise adresovaném Česku píše, že finální návrh opatření k odstranění chyb hodnotí pozitivně.

Úřad už dříve avizoval, že se s Evropskou komisí pokusí domluvit na korekcích ve výši 750 miliónů až jedné miliardy. Jak v úterý poznamenal Fiala, jejich výše bude nakonec činit 762 miliónů korun. Jedná se o peníze, které ČR musí vyplatit příjemcům, ale EK je na dané projekty neproplatí. Česko ale může tuto dotaci využít v jiných výzvách.

Podle Fialy je částka 762 miliónů nejnižší možná. Bude mít sice jednorázový dopad na státní rozpočet, nijak se však nedotkne příjemců dotací. „Situace nás nijak netěší, ale za dané situace se nám podařilo vyjednat maximum možného,“ poznamenal ministr.

Zároveň ujistil, že se resortu podaří využít všechny peníze, které má Česká republika v tomto roce v rámci dotačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost k dispozici.

Komise odhalila chyby v zadávání zakázek

V programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost byla ministerstvu v lednu kvůli špatnému čerpání pozastavena dotace 1,2 miliardy Kč. Již započaté projekty se poté dotovaly ze státního rozpočtu. Hynek Jordán z ministerstva řekl, že nyní budou platby obnoveny a do Česka půjdou na všechny projekty "v jednom velkém balíku".

Problémy s čerpáním z EU má ministerstvo školství dlouhodobě. Peníze byly ČR zastaveny poté, co Evropská komise koncem loňského roku našla chyby v zadávání veřejných zakázek. Ministerstvo proto chystá jednodušší administraci projektů, úřad rovněž zastavil přípravu takzvaných individuálních programů národních.

Z programu mělo Česko do roku 2013 získat celkem 1,83 miliardy eur (přes 46 miliard korun). Vláda ale rozhodla o převedení miliardy do programu Lidské zdroje a zaměstnanost pod ministerstvem práce. Ministerstvo školství spravuje ještě program Výzkum a vývoj pro inovace, v němž je 2,07 miliardy eur (více než 52 miliard korun).

Reklama

Výběr článků

Načítám