Hlavní obsah

EU důvěřuje polovina lidí, NATO si v očích Čechů pohoršilo

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Evropské unii důvěřuje polovina Čechů. Důvěra v další evropské instituce a představitele je nižší, ale ve srovnání s loňským rokem se téměř nezměnila. Výrazně naopak poklesla důvěra lidí v Organizaci spojených národů (OSN) a Severoatlantickou alianci (NATO). Plyne to z šetření CVVM.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Z červencového šetření vyplývá, že vedle poloviny lidí, kteří deklarují důvěru EU, existuje skupina 45 procent dotázaných, kteří deklarují EU nedůvěru.

Ta převládá v případě většiny unijních institucí i představitelů. Evropskému parlamentu tak důvěřuje jen 37 procent dotázaných (nedůvěřuje 49 procent) a  Evropské komisi 36 procent (nedůvěřuje 46 procent).

„Nejméně lidé důvěřují předsedkyni Evropské komise, předsedovi Evropské rady, tzv. evropskému prezidentovi, a vysokému představiteli EU pro zahraniční a bezpečnostní politiku, tzv. ministrovi zahraničí EU. Důvěru jim vyjadřuje přibližně čtvrtina českých občanů (předsedkyni EK důvěřuje 28 procent, evropskému prezidentovi 27 procent a ministrovi zahraničí EU 25 procent respondentů),” uvedla agentura.

Většina Čechů připouští skon Unie do roku 2040

Domácí

Za povšimnutí stojí pokles důvěry v OSN a NATO. Obě instituce se sice dlouhodobě těší důvěře nadpoloviční většiny dotázaných, ale v meziročním srovnání si výrazně pohoršily.

OSN aktuálně důvěřuje 55 procent dotázaných a oproti loňskému dubnu jde o pokles o osm procentních bodů, NATO se těší důvěře 54 procent lidí a pokles představoval sedm procentních bodů.

„Z hlediska politické orientace občanů vyjadřují výrazně vyšší důvěru evropským a mezinárodním organizacím dotázaní, kteří se na pravolevé škále politické orientace zařazují k pravému středu či pravici, a ti, kteří by ve volbách podpořili ODS, TOP 09 či STAN. Naopak významně více nedůvěřují EU a jejím institucím lidé hlásící se k levici a potenciální voliči SPD, KSČM a Trikolóry,” shrnulo CVVM.

Průzkum proběhl od 18. do 29. července a zapojilo se do něj 972 dotázaných.

Reklama

Výběr článků

Načítám