Hlavní obsah

Za nárůst případů může Karvinsko, říká epidemiolog

– Praha
Novinky, Jan Menšík

Za čtvrteční skok v počtu lidí nakažených koronavirem může podle epidemiologa Rastislava Maďara lokální ohnisko na Karvinsku. Zaměstnance tamních dolů proto čeká další testování. Čtvrteční nárůst o 118 případů byl v Česku největší za několik posledních týdnů, podle Maďara, který vede skupinu pro uvolňování koronavirových opatření při ministerstvu zdravotnictví, ale celkově nejde o nic dramatického.

Článek

Ve čtvrtek skokově vzrostl počet nakažených nemocí covid-19. Čím si to vysvětlit a co to znamená?

Nárůst je způsoben tím, že ve známých ohniscích nákazy, která jsou chronického charakteru a sledujeme je delší dobu, se zvýšil ze dne na den v jednu dobu počet případů. A to bylo zejména na Karvinsku, kde se ta tři ohniska v jeden den spojila, takže vyprodukovala číslo nad sto.

De facto v Praze je to nějaká standardní situace a nic dramatického se tam neděje, žádný velký výkyv. Poměrně velký procentuálně, ale ne počtem případů, je nárůst ve Frýdku-Místku, kde je zasažen bohužel domov pro seniory.

Nakažených v Česku přibylo nejvíce za dva měsíce. Ve kterých okresech?

Koronavirus

Za vývoj tedy může primárně Karvinsko a zbytek České republiky se nemusí obávat?

Ano, je to dlouhodobě doutnající ohnisko, které se řeší. Jednáme o tom, jaký druh opatření na Karvinsku aplikovat, aby se situace dostala pod kontrolu. Bude tam další testování u zaměstnanců dalších dolů.

Bavíme se o tom, že by už byla namístě nějaká série protiepidemiologických opatření, ale zatím mírnějšího charakteru. Klíčově ale je, že v ostatních částech České republiky, kde byla dosud příznivá epidemiologická situace, i nadále příznivou zůstává.

Jaká opatření tam přicházejí v úvahu?

Hypoteticky - protože to rozhodnutí ještě nepadlo - je to v kontextu toho, co už na Karvinsku platilo jako zvláštní mimořádné opatření v minulých týdnech. Cílí to například na hromadné akce.

Kterým regionům nejvíc hrozí, že tam povinné roušky zůstanou

Koronavirus

Předpokládám, že se tam od července nezbaví ani roušek, na rozdíl od zbytku republiky. Tedy s výjimkou Prahy. 

Jestli povinnost nosit roušky v Praze zůstane, ještě není jasné, ale na Karvinsku to vypadá, že velmi pravděpodobně zůstanou. (Situace v Praze je podle šéfky pražských hygieniků Zdeňky Jágrové klidná a ohnisek je málo - jeden dům seniorů, amatérský hokejový tým, jinak jde spíše o jednotlivé případy - pozn. red.)

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám