Hlavní obsah

Epidemie koronaviru už ztrápené Česko opouští. Pozitivita testů je na rekordním minimu

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lepšící se vývoj epidemie koronaviru v ČR se odráží na nízkém procentu pozitivních testů i v potvrzených případů, ale zejména na snižujícím se počtu hospitalizovaných pacientů.

Článek

Aktuálně je v nemocnicích 1351 osob s covid-19, přičemž 239 z nich zůstává ve vážném stavu.

Ještě na počátku února bylo hospitalizovaných 2472, začátkem dubna 7196 a nejvíce pacientů s covidem bylo v tuzemských zdravotnických zařízeních 15. března, kdy jejich počet dosáhl 9460.

Ve stejné době leželo v nemocnicích na jednotkách intenzivní péče, případně odkázaných na mimotělní podporu (ECMO) či umělou plicní ventilaci přes 2000 lidí.

Nynější příznivý vývoj dokresluje i nízké procento pozitivních testů. Děti se pravidelně testují ve školách, dospělí v zaměstnání, přičemž každý má nárok na antigenní testování zdarma jednou za tři dny.

Zatímco počátkem roku vykazovala krátkodobě pozitivitu zhruba polovina provedených PCR testů, v dalších týdnech a měsících se číslo dlouho drželo kolem 30 procent, což označovali odborníci za velmi vysoké.

Aktuálně je odhalená pozitivita na úrovni necelých čtyř procent provedených PCR testů.

Reklama

Výběr článků

Načítám